Барокова цигулка оглася къща-музей „Христо Г. Данов” в Пловдив

Пловдивската цигуларка София Проданова ще изнесе солов концерт под тепетата.

Мястото е къща-музей „Христо Г. Данов” на ул. „Митрополит Паисий” 2 в Старинен Пловдив, часът е 19:00, а входът е свободен. София Проданова гради многостранна кариера в различни стилове – от ранна барокова до съвременна музика, изявява се и като импровизатор.

Нейното обучение по цигулка започва в НУМТИ “Добрин Петков”- Пловдив при Евгения Ночева. През 2014 г. получава пълна стипендия от Английското министерство и място в престижното Yehudi Menuhin School. Там има щастието да работи и с преподаватели като Даяна Галвидите, Джена Шери, Наташа Боярски, Андраш Келер, Луция и Алина Ибрагимови, Робърт Левин и др. От 2017 г. София учи в Guildhall School of Music and Drama в класа по цигулка на Дейвид Такено, барокова цигулка при Павло Безносюк и импровизация с Дейвид Долан.

Тя е създател на струнния квартет Portorius и бароковия ансамбъл Apollo’s Cabinet, била е концертмайстор в оркестри и ансамбли при изпълнения на опери, мюзикъли, кантати и симфонични програми. Работила е с музиканти от водещите оркестри в Лондон. Като импровизатор участва в научни експерименти водени от Imperial College, London & Tokyo Institute of Technology.

София е също част от уникалния оркестър “Spira Mirabilis”, известен с това, че изпълнява симфонични произведения без диригент. През 2019 г. София е концертмайстор на лондонския оркестър “Фиделио”. По същото време е солист на Southend Symphony Orchestra.

Заедно с бароковия си ансамбъл Apollo’s Cabinet е стипендиант към реномирания Brighton Early Music Festival. Обучението на София е възможно благодарение на подкрепата от Guildhall School Trust и Kathleen Trust, както и на щедростта на лютиерите Ева и Христо Маринови от Кремона-Италия, предоставили й техен майсторски инструмент.

Подобни статии

Top