Баш майстор: Козунакът се прави с любов и материал

Майсторът-хлебар Ивайло Йорданов сплита козунаци от 18 години

„Най-важното за един козунак е да бъде направен с много любов. И материал разбира се!“Това твърди 35-годишният майстор-хлебар Ивайло Йорданов от Пловдив. Неговите козунаци са едни от най-обичаните и най-вкусните под тепетата.

Баничарницата, в която работи Ивайло, се намира на Понеделник пазара. Знае я мало и голямо – тук за закуски се стичат децата от две училища, пациентите от Първо ДКЦ и клиентите на близкия пазар. Винаги, когато минеш покрай нея, наоколо се разнася ухание на вкусни кифли, тутманици и банички. А по Великден – и на дъхави козунаци.

Майсторът започва работа от рано сутрин.

Идва по тъмно, замесва тестото за козунаците и го оставя да втаса. Втасването продължава около 45-50 минути, обяснява Ивайло. И задължително в помещението трябва да е топло, а да се развие тестото добре.

След това козунаците се сплитат на плитка, украсяват ги със стафиди или локум, поръсват ги с кристална захар отгоре и хайде в пещта.

„Печем ги 10-15 минути на бавен огън“, разказва майсторът.

Започнал да работи във фурна като на майтап – съвсем случайно. Имал си друг занаят – бил тенекеджия. И така вече 18 години. Вкъщи го поднасят, че меси и върти баници по-добре от майка си. „Тя е с две леви ръце. За такива работи, всички на мен чакат“, усмихва се Ивайло.

В неговото семейство тачат много Великден, нищо, че са мюсюлмани. „Нали в България живеем?“ – казва той. И задължително на масата в този ден имат козунаци. А децата му много ги обичат.

Тайната на вкусния козунак

„За да е вкусен един козунак в него трябва да има яйца, мляко, захар и хубаво брашно“, разкрива тайната младият майстор. И свива рамене, когато го питам дали може да се получи козунак без яйца и мляко. „Ей за това не мога да ви отговоря. Как ги правят тия козунаци с Е-та по магазините, че и без грам яйце в тях, не знам. При нас само яйца и мляко се слага“.

„За да сте сигурни, че един козунак е хубав, цветът му трябва да е хубав и жълт, да има карамелена коричка отгоре и да се къса на конци“, категоричен е майсторът.

По думите му в тяхната баничарница козунаците освен хубави и вкусни, са и евтини. Един козунак струва 2,50 лв., а тази цена е една от най-ниските на пазара. Категоричен е, че до Великден цената няма да се вдигне, а в събота го чака най-много работа. „Много поръчки имаме за тогава“, споделя Ивайло Йорданов и се връща да хвърли във фурната поредната партида козунаци.

Подобни статии

Top