Баш майстори отново показват стари занаяти в двора на Етнографския

Куюмджиевата къща отново отваря врати за занаятчиите

В последната седмица на месец юни, за 11-та поредна година, в двора на Етнографския музей ще се съберат майстори от цялата страна. Те ще демонстрират своя занаят, за да покажат уменията си и да докажат, че традициите все още са живи.

В емблематичната Куюмджиева къща ще се съберат творци от различни области на занаятчийството – ножари, оръжейници, медникари, бижутери, майстори на музикални инструменти, тъкачки, дървостругари, дърворезбари, плъсти, кукли, рисувана коприна, рисувани яйца, стъклопис, майсторки на кене, плетиво, везба и др.

Тази година седмицата ще премине под мотото „Приемственост“,

защото най-важното за един майстор е да предаде занаята на идващите след него и най-вече, на децата.

Както всяка година гостите и туристите в музея ще присъстват на занаятчийските демонстрации и ще могат да се включат в правенето на собствено изделие.

С танците и песните ще се потопят във възрожденския дух на Куюмджиевата къща и двор, а който се хване на хорото, ще попие от незабравимата атмосфера на Етнографския музей, съобщават организаторите.

Шумът и творческата суетня ще пренесат гостите на занаятчийската чаршия през ХІХ век, а празнуването на Петровден ще ги зареди с положителни емоции за седмици напред.

Вратите на музея ще са отворени от 9.00 до 18.00 часа до края на седмицата.

Подобни статии

Top