Баш винарят на Асеновград: Трябва да почитаме традициите си, без тях няма да ни има като народ (СНИМКИ/ВИДЕО)

И тази година в Столицата на мавруда – Асеновград бяха наградени най-добрите майстори на домашно вино.

30-ят юбилеен конкурс „Най-добро домашно вино“ в града край Чая събра много от старите победители в надпреварата, но също и много мераклии да опитат чудесен домашен мавруд.

Заради противоепидемичните мерки за втора година конкурсът не е съпроводен с любимата на асеновградчани Винария, която допреди няколко години събираше жителите на града и гости от съседните градове и населени места на площада. Вместо това участниците в конкурса бяха наградени на скромна церемония пред паметника на най-известния винар в Асеновград – Аристи Чорбаджаков – Чорбаджака, чиято винарна била известна в целия регион. Той бил майстор на хубавия мавруд и известната станимашка малага.

С написана специално за Асеновград народна песен известният в града акордеонист Димитър Ангелов – Цампито и народният певец Любомир Петов поздравиха присъстващите на тържеството.

След това кметът на града д-р Христо Грудев припомни, че  Трифон Зарезан е традиицонен празник за Асеновград, на който местните се молят на Свети Трифон да дари с плодородие земите, за да родят здраво и хубаво грозде, от което се прави божествения еликсир.

1 2 3

Подобни статии

Top