Бащата, подпалил сина си, остава зад решетките за 20 години

Апелативният съд потвърди 20-годишната присъда на Никола Добревски.

Пловдивският апелативен съд потвърди присъдата на Окръжен съд – Пловдив, с която 51-годишният Никола Добревски беше осъден на 20 години затвор за убийството на 26-годишния си син Иван, извършено по особено мъчителен начин в пловдивското село Отец Кирилово.

Припомняме, че Добревски подпали сина си със запалка, за да го сплаши. Пред съда, когато бе гледана мярката му за неотклонение, бащата заяви, че става дума за нещастен случай, но прокуратурата го обвини, в умишлен палеж на сина си, когото първо залял с бензин, а после подпалил.

Бащата, подпалил сина си: Исках да го сплаша

Съдът не прие версията на подсъдимия, че пострадалият се е самозапалил. Тези твърдения са категорично опровергани от показанията на полицейските служители и лекарския екип, пристигнали на мястото на инцидента. Иван Добревски все още е бил в състояние да разговаря с тях и сам е разказал за инцидента.

Думите му са били потвърдени и от неговата майка, която пред съда се е възползвала от правото да не дава показания, като съпруга на подсъдимия. Споделеното от свидетелите е подкрепено и от изготвените по делото експертизи.

Тежкият инцидент стана на 27.12.2016 г. вечерта, когато бащата се върнал пиян вкъщи. Започнал да се заяжда със съпругата си, понеже синът им взел 10 лева на заем от човек от селото. Взел бутилка от сок, пълна с бензин, и заявил, че отива да запали автомобила на сина си.

В този момент Иван Добревски влязъл в къщата на родителите си. Между него и баща му възникнал конфликт по повод взетия заем. Подсъдимият изсипал върху главата му бензина от бутилката. След това щракнал със запалка и огънят бързо обхванал както дрехите на пострадалия, така и областта на лицето, тялото и ръцете.

Виждайки, че синът й гори, майка му го отвела в банята, поливайки го с вода. Подсъдимият също се включил в гасенето на дрехите на сина си. Пострадалият бил транспортиран до УМБАЛ „Св.Георги“ и настанен в Клиниката по изгаряния. Въпреки оказаната медицинска помощ, починал от тежките изгаряния два месеца по-късно.

Почина мъжът, подпален от баща си

Решението на Пловдивския апелативен съд не е окончателно и подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд.

Подобни статии

Top