Бавното хранене сваля килограми

Хората, които по-бавно консумират храна, са предразположени да отслабнат, сочат резултатите от изследване.

Близо 60 000 души са се включили в това изследване, пише БТА. Резултатите показали, че съществува връзка между скоростта, с която участниците се хранели, и телесното им тегло.

„Промените в скоростта, с която поглъщаме храна, може да доведе до промени, свързани със затлъстяването, индекса на телесна маса и обиколката на талията“,  заявяват учени от университета Кюшу в Япония.

Намеси, които целят да се намали скоростта, с която се храним, може да са ефикасни в борбата със затлъстяването.

Проучени са медицинските досиета на 59 717 души, засегнати от диабет тип 2, за периода 2008 – 2013 г. У 7 на сто от участниците, които заявили, че се хранят бавно, обиколката на талията била по-малка от средните показатели. Едва 21,5 на сто били с наднормено тегло. У 56 на сто от участниците, които уверили, че се хранят с нормална скорост, и у 37 на сто от онези, които се хранели бързо, наднорменото тегло било по-често срещано. Те имали и по-висок индекс на телесна маса.

„Онези, които забавиха скоростта на храненето си, бяха предразположени да свалят килограми“, отбелязаха учените.

„Получените резултати са интересни и потвърждават, че бавното хранене е свързано с по-малко увеличаване на телесното тегло в сравнение с бързата консумация на храна“, коментира Саймън Корк от Импириъл колидж в Лондон.

Резултатите от изследването са публикувани в „Бритиш медикъл джърнъл“.

Подобни статии

Top