Бай Митко майстори седефени пафти за баби и внучки (СНИМКИ)

Лесно ли се правят пафти?

Този стар и забравен вече по нашите земи занаят, се практикува все по-рядко. В Пловдив обаче има един майстор-леяр, който освен че прави хлопки, чанове и звънци от от всякакъв вид, лее и пафти. Нещо повече – бай Митко е единственият майстор на седефени пафти в Пловдивско и това го отличава от останалите му колеги.

Започнал да се занимава с изработката на пафти преди десетина години. Тогава бившият машинен инженер се пенсионирал, а и му затворили фабриката, в която бил технолог.

„Специалността ми е технология на металите. За това съм учил близо 20 години, това съм правил и през целия си живот – отливал съм балванки (междинен продукт в металургията – излят от метал цилиндър, който след това подлежи на пресоване, за да може да се получат други продукти като тел, профили, пръти и др. – б.р.) и всякакви други изделия“, припомня си бай Митко.

След пенсионирането обаче, с приятелите си, с които работел заедно във фабриката, започнали да се занимават с леярство на частно. „Но най-важното, което ме насочи към тази дейност, е любовта към народното изкуство“, убеден е майсторът.

1 2 3 4 5 6

Подобни статии

Top