БЧК, МУ, психолози и медиатори помагат на Общината в грижите за възрастните хора с деменция (СНИМКИ)

Заместник-кметът на Пловдив Анести Тимчев се срещна с роднини на болните, настанени в КСУ

Община Пловдив предприема бързи и адекватни мерки, които да гарантират пълноценна грижа и човеколюбиво отношение към болните. Това заяви заместник-кметът по социални дейности Анести Тимчев при среща с близки на настанените в Центъра за възрастни хора с деменция към Комплекса за социални услуги, съобщиха от пресцентъра на Община Пловдив. Повече от 25 роднини се отзоваха на поканата му за разговор в социалното заведение, за да чуе тяхното мнение и препоръки. Той поднесе извиненията на общинското ръководство и ги запозна с продължаващите от 10-ина дни проверки след сигнала за груби нарушения на част от персонала.

Общината координира своите действия с прокуратурата, дирекция „Социално подпомагане“ и Министерството на труда и социалната политика. Заместник-кметът е разговарял по проблема с ръководствата на Медицинския университет и БЧК, които са готови да окажат съдействие. Лекари специалисти, психолози и медиатори ще се включват в разяснителна кампания сред  роднините и персонала за същността на заболяването. Обучени доброволци от БЧК ще посещават възрастните в центъра, за да им помагат и да ги разхождат. В Бюрото по труда вече е подадена заявка за набиране на професионални болногледачи.

Анести Тимчев допълни, че в общите помещения предстои поставянето на видеокамери. Роднините приветстваха предложението му да излъчат свои представители, които също да следят работата в центъра. „Ние ще създадем критерии за подбор, назначаване и атестация на персонала“, увери заместник-кметът. Повечето хора нямат оплаквания от грижите и са особено доволни от битовите условия в центъра. Роднините бяха категорични, че не желаят „покрай мокрото да изгори и сухото“. Те настояха да не се уволнят болногледачи, които се отнасят добре с пациентите и се грижат със сърце за тях. Близките поискаха още обучение и повишаване заплащането на персонала, както и присъствието на общопрактукуващ лекар, който да се грижи допълнително за болните.

Роднините на болните дадоха много добра оценка на дневния център. 

Подобни статии

Top