Бегачи от 24 държави стартират на Маратон Пловдив

На старта на Площад Централен

днес в 08:00 часа ще застанат състезатели от 24 държави, сред които победителят в предните две издания на Маратон Пловдив и шампион на Италия Ахмед Насеф.

Участие ще вземе и претендентът за почетната стълбица – кениецът Benard Muinde Matheka, за когото това ще бъде първото участие на маратон. Той има в актива си победа на полумаратона в люксембургския град Ремиш с време 1:02:21, от българските участници добри времена се очакват да покажат Димитър Каменов, Димитър Маринов.

При жените отново кенийки ще се борят за призовите места – победителката в маратона на Братислава с време 2:35:15 Hellen Jepkosgei Kimutai и Yunes Moraa Oigo, победителка в наскоро провелия се Солунски маратон с време 2:44:30. При дамите миналогодишната бронзова призьорка Виолета Тотева отново ще вземе участие.
За победата при жените на полумаратонската дистанция ще се борят многократната шампионка на България в бягания на средна и дълга дистанция и сребърна призьорка от 2017 Радосвета Симеонова и Елена Василева – двукратна призьорка от миналите издания.

При мъжете Димчо Мицов, Деян Атанасов и Красимир Чотов ще спорят за място на почетната стълбичка с бързия кениец Simon Kiprugut Kirui, победител на маратона в Лимасол с време 2:18:00.

Организаторите очакват броят на участниците в 3-те старта в програмата на Маратон Пловдив да надхвърлят 1000.

Статистиката на бегачите до сега показва, че ще стартират: 46 участника носещи име Иван, Иванка, Иво, Ивайло и Ива; 39 на име Димитър или Димитрина; 35 на име Георги и 24 с името Александър.

Награждаването на победителите в маратон Пловдив ще бъде на сцената на събитието точно в 13:00 часа.

Подобни статии

Top