Белащенци инициират референдум за присъединяване към община Пловдив (ВИДЕО) - DC news

Белащенци инициират референдум за присъединяване към община Пловдив (ВИДЕО)

Здравко Димитров: Данъците може и да паднат, ще им направим и ново кръстовище на Околовръстното

Председателят на Инициативния комитет „Стоп на кариерите“ в Белащица Павел Гимишев и кметът на селото Костадин Николов поканиха кмета на Пловдив Здравко Димитров днес да присъства на общо събрание на белащенци и да им разясни какви ще са ползите от присъединяването на населеното място към града под тепетата.

След разговор с тях в Общинския съвет днес пловдивският градоначалник обеща да проведе среща с жителите на Белащица идния вторник (14 юни), от 17:30 ч. в читалището. „На тази среща Зико ще им обясни какъв е пътят селото да стане част от Пловдив, как ще се проведе местният референдум, какви ще са данъците и т.н.“, обясни кметът на селото Костадин Николов.

„Твърдо сме решени и имаме подкрепата на жителите на селото да се присъединим към Пловдив и тази ненормална ситуация да сме част от една изкуствено създадена община „Родопи“ да престане“, заяви пред журналисти Павел Гимишев.

„Рано или късно тези две общини или част от тях („Родопи“ и „Марица“ – б.р.) ще минат към Пловдив. Имаха възможност да работят по програми, по проекти за селски общини. Сега е нормално хората да искат по-добри условия, по-добър транспорт, по-чист въздух“, заяви Здравко Димитров след срещата с представителите на Белащица. Той посочи, че с екипа си ще присъстват на срещата и ще отговорят на въпросите на хората.

На въпрос дали има възможност данъците на хората да останат същите или ще станат по-високи, кметът каза: „Така казват те, но това не е така. Дори мисля, че данък сгради ще падне, такса смет – също. Няма нищо страшно – сметоизвозване ще има, ще има транспортни линии, ще имат възможност още догодина за детска градина, стават си част от града, ще бъдат включени в културния календар на град Пловдив. Това са все плюсове. Дори ще има възможност да се проектира ново кръстовище на новия околовръстен път за Белащица. Сега има, но то е Т-образно“, посочи Димитров.

„Готови сме в рамките на три месеца да съберем подписи за референдум и той да бъде организиран до ноември“, каза Павел Гимишев. Кметът на селото допълни, че за иницииране на референдум са нужни подписите на 25% от хората, които имат право на глас в селото, а това са 1800 избиратели и 2400 души, които имат настоящ адрес в населеното място.

На въпрос на DCNEWS какъв ще бъде административният статут на Белащица, ако премине към община Пловдив, кметът Здравко Димитров посочи, че може да бъде и районно кметство и населено място към града. „Ще направим най-доброто за Белащица“, допълни той.

Припомняме, че предложението за присъединяването на Белащица към община Пловдив дойде от Инициативния комитет срещу кариерите в селото.

Подобни статии

Top