Белия: Трофеи не се печелят само с пари, трябва екип и разбирателство (ВИДЕО)

Наставникът на Ботев (Пловдив) разкри рецептата на успеха в предаването „Домът на футбола“

Старши треньорът на Ботев (Пловдив) Николай Киров даде обширно интервю в предаването „Домът на футбола“ по Диема Спорт. Белия логично бе попитан за успехите над Лудогорец във финала за Купата и в мача за Суперкупата.

„Трофеи не се печелят само с пари, трябват и екип, и разбирателство“, отсече Белия.

„Футболът е нелогичен спорт и финансите не винаги са водещи при печеленето на трофеи. Успехите ни се дължат на екипната работа. Всичко това вече е в миналото и сега гледаме напред“, сподели Киров и погледна и към участието в Европа.

„Доста трудна задача имахме през последния месец и половина да се пренастройваме от Лига Европа към Първа лига. Надявам се да сме се настроили по най-добрия начин за шампионата, защото е важно да почнем да печелим точки.  Има го проблема с късата скамейка и мобилизацията мач за мач. Нямахме възможности за големи ротации до момента. Работим с ръководството, взехме двама нови, надявам се да има още един и да приключим със селекцията – офанзивен играч от чужбина, който да запълни дупката от трансфера на Косоко. Докато не затвори трансферния пазар, всичко е възможно. Видяхте, че през последните 8 месеца намерихме два футболисти, които продадохме и постъпиха добри средства в клуба. Политика на всеки един отбор е да има трансфери и в едната, и в другата посока.

Колективът е много важен за успеха, състезателите изградиха сериозни връзки и извън терена и това помогна много в трудните моменти. Когато имаше конфликти ситуации, съм намерил начина да се намеся“, разкри наставникът на Ботев и си припомни първите си месеци в клуба.

„Ситуацията беше критична, нямаше време да се мисли. Трябваше да помагат кадрите на клуба, те да помогнат на Ботев. Знаехме, че ще е трудно, защото напусна единият собственик, с вторият имаше проблеми през зимата. Ние си говорихме да вършим работата си по най-добрия начин и, че успехите няма да закъснеят. В съблекалнята нямаше кардинални проблеми, те бяха свързани с финансирането на клуба. Хубавото е, че намерихме най-добрият начин да излезем от кризата, печелейки купата.

Трябваше състезателите да бъдат успокоени, да получат по-голяма свобода на терена и това даде резултати. Трябваше да се пренастроим от работата в школата към тази в първия отбор, да почнем най-бързо да работим по правилния начин. Нещата се развиха така, че получихме шанс за купата и се възползвахме от него.

Ботев е клуб със специфична атмосфера и, който не е влязъл в нея, не е успял. Когато традициите са нарушени, публиката е недоволна. Ние спазваме традициите, играем атакуващ футбол и смятам, че така спечелихме обратно феновете. За нас като екип това беше най-важното и по този начин се харесахме на хората, върнахме стила от най-успешните години на Ботев“, каза Белия и сподели какви отношения поддържа с футболистите си.

„Държа правилната дистанция, не минавам в крайностите приятел или деспот, правим нужните компромиси и сме в добри отношения. Балансът не се постига лесно, това е най-трудното. Имайки предвид манталитета, психологията в съблекалнята е  водещият фактор в България и на Балканите“, коментира Киров и заяви, че звездата на тима Тодор Неделев е израснал много.

„Неделев е пораснал чисто житейски, възмъжал е като начин на живот. Има футболните качества и трябва да посвети целия си живот на играта. Той имаше време да натрупа игрови опит, след като имаше много малко мачове в Германия. След като тези неща се промениха, мисля, че той ще направи трансфер в добър европейски клуб“, сподели мнението си наставникът и заяви, че завръщането на „Колежа“ ще е страхотно за Ботев и неговите фенове.

„Ръководителите са тези, които решават как ще се изразходват приходите от Лига Европа. Много е важно да се продължи със строежа на „Христо Ботев“, там атмосферата ще е съвсем друга. В днешно време е много трудно, но ръководителите ще намерят най-добрия начин.

От гледна точка на клуба няма проблеми с финансирането и притеснения няма, но не съм запознат с процесите по прехвърлянето на акциите на Георги Самуилов. Най-вероятно пречките са административни. Не съм имал възможност да разговарям с него, оперативно нещата в клуба се движат от г-н Палийски, с когото се срещаме и коментираме всеки ден“, каза Белия по важната тема със собствеността на Ботев и сподели, че целта му е „канарите“ отново да спечелят Купата.

„Първата и най-важна цел е да влезем в Топ 6. Разбира се, и да защитим трофея, който спечелихме в края на пролетта. Надявам се да имаме тези сили и работим върху това, но само бъдещето ще покаже дали ще успеем“, завърши Белия.

Снимка: Диема спорт

Подобни статии

Top