Бенчев: Не се очаква ново шоково поскъпване на горивата - DC news

Бенчев: Не се очаква ново шоково поскъпване на горивата

Незабавно налагане на ембарго върху руския петрол, ще оскъпи горивата, добави експертът

Ново шоково поскъпване на горивата не се очаква. Това каза в ефира на NOVANEWS Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

„Прогнозите от 4-5 лева за литър ми се струват невъзможни. През последните месеци има поскъпване с около 20%. Но това се дължи на поскъпването на суровия петрол, нормално е стойностите да тръгнат нагоре и България не прави изключение от целия останал свят. Цените на суровия петрол задържат стойностите си. Това се дължи на коронавируса в Китай. Няма други фактори за поскъпване на горивата. Надявам се да има леко понижение дори. Друг водещ фактор в ситуацията в Украйна. Ако има временно дори примирие там, цените ще тръгнат надолу”, уточни той.

Експертът обясни, че налагане на ембарго върху руския петрол веднага, ще оскъпи горивата. По думите му без руския газ и петрол на ЕС ще му бъде изключително трудно.

„ЕС е по път за избягване на руските продукти, но това не може да се случи веднага. Трудно се намират други източници и ако веднага се въведе ембарго, това много ще оскъпи горивата. В дългосрочен план е възможно да се случи, но не и веднага”, обясни той.

По-ниските цени на горивата в Турция не са изненада, като те се дължат на това, че страната е извън ЕС и сама определя акцизите си, уточни Бенчев.

„Освен това турската лира доста падна. В Гърция пък производствените цени са по-високи дори, това показва, че ние сме държавата с най-ниски цени в района и в целия ЕС. Изключение прави Унгария, която има въведен таван на цените на горивата”, каза още Светослав Бенчев.

Горивата ще поевтинеят с до 50 ст. на литър, ако държавата изпълни исканията ни.

Това заяви пък пред bTV Йордан Арабаджиев, изпълнителен директор на Съюза на международните превозвачи.

Едно от трите предложения на превозвачите е държавата да започне да възстановява платения то превозвачите акциз върху горивата, поне докато Брюксел не нотифицира изобщо премахването на акциза за определен период от време, каквото се очаква.

Второто предложение е за период от 6 месеца да се премахне биокомпонентата върху моторните горива, а третото – да не се увеличава толтаксата и не се разширява обхвата на пътищата, за които се събира такава такса от товарните превозвачи и автобусите, както предлага от средата на годината.

Утре – сряда, превозвачите ще протестират в 6 града из цялата страна, като в София ще блокират пространството между БНБ и Народното събрание. Протест ще има и в Пловдив.

Подобни статии

Top