Бербатов бе на разпит в полицията (ВИДЕО)

След това той посети палатковия лагер на феновете на ЦСКА пред централата на БФС

Димитър Бербатов се яви на разпит в Главна дирекция „Национална полиция“.

Днес, малко преди 10:30 часа бившият нападател влезе в сградата на ГДНП в столичния квартал „Младост 4“.

Заедно с Митко се явиха и част от хората в неговия екип – Петър Величков и Борис Станков.

След като излезе Бербатов обясни и какво се е случило по време на самия разпит, но детайлна информация отказа да съобщи.

„Разговорът мина нормално, напълно нормално. Потвърдихме това, което клубовете са ни казали. Дадохме нещата, които знаем като информация. И това беше, както е било няколко пъти вече. Така че сме свикнали на това нещо“, коментира той.

„Информацията, която сме дали, е в органите на реда. Само те могат да я кажат, да я изнесат. Предполагам е информация , която не трябва да се изнася. Но самият факт, че сме тук и сме говорили, потвърждава това, че това което клубовете са дали на нас като информация, молейки ни за някаква помощ, ние сме длъжни да го направим и затова сме днес тук.“

„В какъв срок очаквам развитие по случая? Не мога да се ангажирам със срокове, има си компетентни органи. Нашето задължение като граждани е когато ни повикат тук, да подкрепим това, което е в сигнала“, допълни Бербатов.

Димитър Бербатов смята, че единственият изход от създалата се ситуация около избора за президент на Българския футболен съюз, както и в родния футбол като цяло преминава през нов обединителен конгрес. Бившият играч на Манчестър Юнайтед беше гост в предаването „Денят започва“ по БНТ.

Димитър Бербатов смята, че конгресът на 18 март, на който беше избран за президент на БФС от 76 клуба, е проведен честно и според законите. Той обаче не скри, че все още очаква решението на съда по внесената подписка за провеждане на изборен конгрес, която екипът му събра.

„Ситуацията e абсурдна, тъжна и разочароваща. Продължаваме да се борим с всички законови мерки“, категоричен бе Димитър Бербатов.

Относно т.нар. конгрес на Бербатов, проведен на 18 март в НДК, той сподели:

„За мен казус няма, конгрес се проведе. Конгрес не може да бъде отменен, трябваше да се спази законът, клубовете направиха така, че да го спазим. Бездействието също е съучастие. Разбира се, че и на мен не ми е приятно на конгреса на 18 март да дойдат само част от клубовете. Едно от първите неща, които трябва да направя, когато бъда вписан в Търговския регистър, е да направя общ конгрес. Клубовете, които присъстваха, бяха тези, които успяха в срок да изпратят документите си, а сроковете бяха много малки. От БФС направиха всичко възможно да не се случи конгрес. Затова беше такава бройката, и аз искам залата да е пълна“.

„Всеки отбор е в правото си да реши какво е добро за него и за българския футбол. Всеки има право на избор. Трябва един обединителен конгрес. Но трябва да бъде честен и прозрачен. Да не се срамуват, както беше на миналия (проведен през октомври 2021 година – бел.ред.)“, коментира още Димитър Бербатов.
Той и екипът му ще подпомогнат клубовете, които бяха санкционирани от Дисциплинарната комисия към БФС заради участието им в конгреса на 18 март. 104 аматьорски клуба бяха изхвърлени от БФС.

„Клубовете се свързват с нас и имат право да обжалват наказанията“, уточни Бербатов.
Според него клубовете не могат да бъдат наказани по този Дисциплинарен правилник на БФС.

Димитър Бербатов и неговият екип ще подкрепят и всички протестни действия срещу настоящото ръководство на централата. Действащ президент на БФС е Борислав Михайлов, избран на конгрес през 2018 година.

„Хората от БФС трябва да знаят, че с тези наказания си мислят, че ще накажат клубовете, но те ги обединяват още повече. Онзи ден научих за протестите и аз ще подкрепя такова нещо, защото става дума за неправомерно наказание на клубове, които са членове на БФС. Ще протестират преди или по време на мачовете, има много клубове, които ще изкажат несъгласието си. Солидарността е най-важното за малките клубове. Важното е да се покаже подкрепа към по-малките клубове. Разбрахме, че ще се организира протест, който ще се състои в София. Аз подкрепям, защото това е израз на всички клубове, които искат да променят нещо. Да, аз подкрепям, но не ги организирам“.
От днес в знак на протест срещу БФС започва палатков лагер пред футболната база в „Бояна“ в София.

„Ние по принцип трябва да сме в Бояна, но в момента не можем да встъпим в длъжност, но се надявам да стане и това. Омагьосан кръг, от който никой не печели. Затова единственото нещо е, един обединителен конгрес. Но когато изключиш 104 клуба, ти осакатяваш шансовете един човек да бъде избран“, коментира Бербатов.
Бившият футболист от националния тим на България очаква становището на ФИФА и УЕФА по казусите в родния футбол, както и стъпките на Министерството на спорта.

Относно представянето на „трикольорите“ и загубата с 1:2 в приятелски мач от Катар Димитър Бербатов сподели:

„Момчетата от националния отбор нямат вина за това, което се случва извън терена. На моменти наистина влияе, за което се извинявам, но ако погледнем футболно, не са добри резултатите. Това обаче е процес, който е започнал по-рано във времето. Необходими са 10 години и нагоре, вече видяхме стратегията от 16 години. Пожелавам успех на момчетата. Другото ние се опитваме да го оправим“.
Димитър Бербатов е категоричен, че настоящата ситуация би могла да се поправи и да се намери изход чрез нов конгрес. Той обаче не би приел пост в БФС, за да управлява заедно с Борислав Михайлов.

„Наистина се надявам да се вземе решение за доброто на футбола ни, защото когато тръгнеш по този път, всичко се разделя. Разбира се, че се търси път на разбирателство, ние сме отворени към диалог, но всичко минава през такъв обединителен конгрес. Захванах се, защото това е пътят, който съм избрал, това е кауза. Всичко минава през един прозрачен и честен конгрес. Отворен съм на диалог, стига да има уважение и честност. Да, отворен съм към диалог, но не можем да ръководим заедно“, завърши Димитър Бербатов.

Снимка: LAP.bg

Подобни статии

Top