Бербатов поиска свикването на нов обединителен конгрес - DC news

Бербатов поиска свикването на нов обединителен конгрес

Той ще изпрати до ФИФА и УЕФА снимката на Борислав Михайлов с Дан Тан, разследват членове на Изпълкома за манипулиране на мачове

Призоваваме за незабавната оставка на Борислав Михайлов. Това заяви кандидатът за президент на БФС Димитър Бербатов на пресконференция в БТА. На събитието присъстваха още членовете на екипа на бившия национал Борис Станков и Петър Величков.

Бербатов запозна медиите с образуваното досъдебно производство за корупция през 2019 г., в която са участвали и членове на Изпълнителния комитет на Българския футболен съюз. „Тъй като ние получаваме постоянно анонимни сигнали, наскоро се сдобихме с нов такъв. Такава информация достигна до екипа ми – образувано е досъдебно производство, в което участват членове на Българския футболен съюз, използвани са СРС-та, през 2019 г. В тази връзка, ние молим всички държавни институации да обърнат внимание на това досъдебно производство. Оттук-нататъкс следдват другите неща – всички сме запознати с информацията на bird.bg, хората, Дан Тан заедно с Борислав Михайлов, което се води като приятелска вечеря. Поредното доказателство, което всички сме получавали, за близки взаимоотношения на явни ръководители на черно тото и президента на Българския футболен съюз. До момента наблюдавах събитията отстрани, но лека-полека снимката започва да се забравя. Снимката задава много тревожни въпроси – въпроси, които ние зададохме, и чакаме още отговор на тях. Подготвили сме материал, който ще изпратим на ФИФА и УЕФА. Ние сме на осмо място по уговорени мачове в Европа. Най-важното доказателство е налице и ваши колеги го доставиха. Има и договор, който беше публикуван, но е виден – той обаче е подписан с фирма на Дан Тан, която няма лиценз за мач-агент и самата ФИФА не се е сезирала, защото не е видяла договора. ФИФА и УЕФА неведнъж са показвали, че се борят срещу черното тото. Тази действителност, която изредих, ни доведе, за съжаление, до мача с Грузия“, започна той.

„Да, имали сме и преди такива мачове, но сега позорът е още по-голям. Няма как ти да се нахвърляш върху собствените си играчи – мога да си позволя да го кажа, защото съм бил на мястото на тези играчи. Всеки играч трябва да погледне към себе си, но да излизаш, да плюеш, да хвърляш вината върху тях, без ти да поемаш вината, не е правилно. Но това е на много по-дълбоко ниво, още при подрастващите. Утре имаме мач с Гибралтар – мачът с Гибралтар, каквото и да се случва, пресконференция, пандемия, този мач ще се вземе. Ако не се случи, тогава е още по-голям проблем. Но не можеш да хвърляш само вината върху футболистите. Щом претендираш да отговаряш за българското първенство, взимаш пари от телевизионни права, трябва да си отговорен. Съгласен съм с това, което каза Мъри Стоилов днес, визирайки Лечков и Костадинов, че ако в крайна сметка разбираш от футбол, Сливен няма как да не е на футболната карта, и да се излагаме постоянно. Българският футболен съюз не трябва да бяга от отговорност за случващото се с националния отбор. От 18-о място в света през 2004 сега сме на 73-о. Пропадането е видно на всяко ниво, да се надяваме, че няма да ни отведе до мача Гибралтар, но проблемите не трябва да бъдат замаскирани под никаква форма. Аз и моят екип, призовавам Борислав Михайлов и хората от Изпълкома да си подадат незабавно оставката. И призоваваме най-накрая за един честен Конгрес, ние за това се борим от ден 1“, коментира Бербо ситуацията в националния ни отбор.

„Президентът на Бъгларския футболен съюз си тръгва при 2:0 в полза на Грузия – ако е някакъв личен, семеен проблем, но ако не е това, ако е друга прична, не мога да я приема. Ти си лицето, ти си лидерът, колкото и да е трудно, накрая отговаряш на трудните въпроси. Младежите също играят с Гибралтар, те вместо да пътуват с мъжете, са накарани да пътуват с редовните полети, защото имало огромна делегация. Младежите трябва да пътуват с мъжете. Такива малки детайли не помагат за разликата, която търсим. Първото, което споменах за досъдебното производство през 2019, мисля, че беше отразено в медиите. Има такова, мисля, че е Специализираната прокуратура и моля отговорните институции да се сезират и да видят дали наистина е така. Прочетох, видях, чух за съмненията за уговорен мач. Явно има черно тото и в крайна сметка въпросните мачове трябва да бъдат разследвани. Министърът каза това, което знае, и чакаме сега да видим дали ще има резултати“, продължи бившият нападател на Манчестър Юнайтед.

На въпрос  относно течащите дела във връзка с подписката, жалбите срещу Конгреса на 18 март и тези след Извънредния през октомври миналата година, той отвърна: „Ние сме длъжни да го направим, дали ще поемат отговорност е друг въпрос, но ние ще го правим постоянно, това е наше задължение, при положение, че сега има снимково доказателство. Ние сме го подготвили и ще го изпратим към ФИФА и УЕФА. Ще подготвим писмо със Стилиян и Мартин, ще им кажа да го разпространяват. Относно ФИФА и УЕФА, не да се месят, поне да вземат отношение. Като имаме и документи, и договор, и снимка, да има реакция от тяхна страна. Има дело, което е на клуб Варвара е срещу обжалването на Конгреса от 12 октомври и това решение трябва да се вземе до 20 юни. Срещу Конгреса, който се организира, има обжалване от Костадинов, както и от два клуба, там също са в ход делата, но там чакаме изход, нямам притеснения от каквото и да е. Подписката, която визира, трябваше отдавна да бъде свикан Конгрес, по незнайни причини това не се случва, но ние събрахме повече от 1/3 подписи, по закон, ние чакаме отговор“.

„Ние сме длъжни да поискаме оставката на база тези предоставени факти, които вече се натрупват като много големи посегателства срещу футбола за лично благо. Ако използваме думата „протест“, това, което правим в момента, също е форма на протест. Надявам се все повече хора, които са сигурно 90% от футболната общественост, особено след тези доказателства за връзки на сегашния президент с човек от черното тото. Всеки клуб, фен, може да изрази своя протест по всякакъв начин. Ние изнасяме тази информация, тъй като тя достигна до моя екип, след това ще се обърнем и към Специализираната прокуратура. Тук става въпрос за сериозни нарушения, които вредят на българския футбол, за който всички милеем. Давам пример с президента на Германския футболен съюз – поради съмнения, че получил скъп часовник, подаде оставка, а тук говорим за много по-мащабни неща. Ясно ми е, че с това, което се случва в държавата, футболът е последен приоритет, но за нас, за Вас, е важен. Започваме точно от този момент, за да може да има решителни действия срещу тази корупция – резултатите са видни, стигаме до мача с Грузия. Това е мръсната страна на футбола, не ми прави никакво удоволствие – това не е начинът, но сме доведени до този момент от хора, които трябва да разберат, че е настъпил моментът за промяна. Това е тъмната страна на футбола, за съжаление“, каза още Бербатов.

1 2

Подобни статии

Top