Betindex: Очаква ни необикновено трансферно лято

За всеки вече е ясно, че година като 2020-та във футбола, а и в съвременния живот не е имало.

Докато в повечето европейски страни разработват различни варианти за подновяване и довършване на сезона, никой не се съмнява, че ни очаква необикновено трансферно лято. Първо, защото не се знае кога ще започне и кога ще завърши. И второ, защото бомбастичните трансфери изглеждат немислими при икономическите загуби, които ще понесат всички, включително и най-богатите клубове на континента. Но въпреки това анализаторите от Betindex.net са убедени, че грандовете няма да спрат да преследват най-големите звезди. Въпросът сега е какъв начин да ги привличат ще бъде изобретен, тъй като наддаването при заплатите очевидно ще бъде рядко срещано.

Пазарът ще стартира доста след 1 юли

От ФИФА вече дадоха да се разбере, че летният трансферен прозорец няма да се отвори на 1 юли, както се случва всяка година. Това от своя страна автоматично означава, че и периодът за сделки няма да приключи с края на август, както беше досега. Новите рамки на пазарния прозорец ще станат ясни тогава, когато има повече яснота върху конкретните дати за подновяване на сезоните в европейските лиги.

Въпреки несигурната ситуация вътрешните първенства ще се доиграят по един или друг начин, дори това да означава мачове през август или чак през септември от сезон 2019/20. Ръководството на УЕФА вече даде недвусмислен сигнал, че държи шампионатите да приключат с битка на терена, а не просто да бъде излъчен шампион на база на временното класиране, както стана в Белгия. От европейската централа порицаха страната за това решение и заплашиха да изключат отборите й от клубните турнири за сезон 2020/21. Сигнална лампичка за всички останали.

При положение, че е неизбежно голяма част от юли да е все още ангажиран с двубои от настоящия сезон, то може да се очаква, че периодът за сделки ще стартира най-рано на 1 август. Възможно е да бъдат приети временни условия, при които клубовете да имат право да подписват с нови играчи, докато още довършват мачовете от кампания 19/20, но без правото да ги използват преди официалния старт на следващата. Сериозен проблем, по който още не е постигнат консенсус са и договорите на играчите, които изтичат на 30 юни.

Трансферният оборот ще се свие наполовина

Поради огромните загуби, които ще претърпят всички клубове, няма никаква логика да очакваме рекордни сделки. Напротив – доста по-вероятно е да се постигат договорки между клубовете за значително по-ниски суми от тези, които свикнахме да виждаме в последните години. Това само по себе си не е лошо, тъй като за мнозина беше не само непрактично, но и меко казано арогантно раздуването на балона, довел до трансфери като този на Неймар в ПСЖ за 222 млн. евро, на Дембеле в Барселона за 105 милиона или на Жоао Феликс в Атлетико Мадрид за 126 млн. евро. Такива умопомрачителни суми едва ли ще се харчат през лятото на 2020 г. Но все пак ако Пол Погба премине от Манчестър Юнайтед в Реал Мадрид или пък „червените дяволи” успеят да привлекат Хари Кейн от Тотнъм, тези трансфери сами по себе си ще бъдат събития, независимо от стойността им. А подобни сделки със сигурност предстоят.

Top