Без арест за останалите по случая „Желяз“

Прокуратурата няма да поиска задържане под стража,

нито ще задържи за 72 часа останалите четири лица, за които САЩ иска екстрадиция и които са свързани с т.нар. „случай на Желяз Андреев“. Това съобщи в Пловдив главният прокурор Сотир Цацаров.

По думите му развитие по този случай засега няма.

„Днес следобед имам среща в посолството на САЩ по този и други въпроси. Очакват се консултации между българската и американската държава на ниво министерства на правосъдието. Можем да говорим за ситуация, при която спрямо останалите четири лица прокуратурата няма да поиска 72-часово задържане и няма да поиска „задържане под стража“. Но нека сме ясни: това не отменя задълженията по договора за екстрадиция между България и САЩ. Т.е. до екстрадиционно производство ще се стигне. Въпросът е да се проведат консултации, при които американската страна според мен на първо място да преосмисли дали случаите са толкова неотложни, на второ място – и основанието за задържане“, посочи Цацаров.

Заповедите за арестите на петимата са издадени през 2016 г.

Той припомни, че заповедите за ареста са издадени от американски съд през 2016 година, а сега е 2018 г. и допълни:

„Трябва да търсим баланса, при който от една страна договорът да действа за предаване на лица, които наистина са извършили тежки престъпления, но от друга страна да не се превръща в средство за необоснована репресия на български граждани, защото механизмът на екстрадицията е такъв, че изпълняващата страна, в случая прокуратурата, по силата на закона е длъжна да задържа и няма право на преценка – това е работа на съда. Т.е. трябва да се мисли за някаква диференциация на случаите и това трябва да се прави с мисъл, а не с популизъм. Призивите за промяна на договора със САЩ, звучат много красиво, но са чист популизъм“, категоричен бе главният прокурор.

Припомняме, че Желяз Андреев бе задържан по искане от Интерпол издирван от САЩ по подозрение за нарушение на търговско ембарго спрямо сирийска компания. Такова искане за временно задържане има на още четирима български граждани на същото основание като това на Желяз Андреев.

Снимка: Дневник

Подобни статии

Top