Без бокс, вдигане на тежести и петобой на Игрите в Лос Анджелис 2028 - DC news

Без бокс, вдигане на тежести и петобой на Игрите в Лос Анджелис 2028

На тяхно място влизат скейтборд, сърф и спортно катерене, МОК даде време до 2023 година на извадените спортове да отстранят проблемите си

Международният олимпийски комитет взе решение да извади три от основните спортове от Игрите през 2028 година, които ще се проведат в Лос Анджелис. Това обяви президентът на централата Томас Бах. Аут от Олимпиадата са вдигането на тежести, боксът и модерният петобой. На тяхно място пък влизат скейтборд, сърф и спортно катерене.

Решението за изваждането на три от основните спортове на Олимпийските игри бе взето след виртуално заседание на МОК, което се проведе в последните три дни.

„Решението за вкарването на тези три спорта, които са насочени към младежта, бе взето след сериозния им успех в Токио 2020, ангажираността към иновациите изразена от организаторите на Лос Анджелис 2028, както и сериозният интерес и дълбоки корени, които те имат в Калифорния“, обясни Бах.

Вдигането на тежести е част от олимпийското движение още от 1896-а, докато боксът и модерният петобой влизат в програмата на Игрите през 1912 година.

И трите отпаднали спорта ще могат да се борят за участие на събитието, но ще трябва да преодолеят конкуренцията на други спортове като бейзбол, софтбол, карате, скуош, лакрос, крикет и поло, които могат да бъдат еднократни допълнения към Игрите.

Крайното решение за бокса, вдигането на тежести и модерния петобой ще бъде взето на сесията на Международния олимпийски комитет през 2023 г. Пред тях има поставени насоки, които международните асоциации трябва да вземат под внимание.

В бокса, например, трябва да докаже до 2023 година, че успешно са се справили с управлението, финансовата прозрачност и съдийството.

От федерацията по вдигане на тежести ще трябва да решат проблемите с допинга, като едновременно с това осигурят пълна независимост на своята антидопингова програма. От ръководителите на този спорт се изисква „ефективна промяна на културата“.

При модерния петобой проблемите са свързани с конната езда, като се изисква промяна на формата на състезанието. Налага се да се намалят разходите, да се подобри безопасността (в това число на животните), както и достъпът и привлекателността към този спорт за младите хора и за по-широката общественост.

Подобни статии

Top