Без изненади: БСП и ДПС приеха бюджет 2019-та на Асеновград, ГЕРБ се въздържаха

Най-важният финансов документ беше подкрепен с гласовете на 20 съветници от групите на Коалиция „БСП-АБВ-Екогласност“ и ДПС.

С нито един глас „против“, но с 10 „въздържали се “ общинските съветници на Асеновград приеха бюджета на  Общината. Най-важният финансов документ беше подкрепен с гласовете на 20 съветници от групите на Коалиция „БСП-АБВ-Екогласност“ и ДПС.

Да подкрепят бюджета се въздържаха единствено съветниците от ГЕРБ и го определиха като „предизборен“, със заложени в инвестиционната програма обекти, които няма да бъдат изпълнени. “ Ние от ПП ГЕРБ тази година не предложихме нито един обект именно поради тази причина, че местната власт обещава, но не успява да ги изпълни“, мотивира решението на групата председателят Костадин Яков.  Той даде за пример улица „Наречен“  в Асеновград, която от години влиза в Инвестиционната програма като обект за баластриране за сумата от 6 хиляди лева. „Тази година този обект даже изчезна, улицата не  е направена, но вече я няма като преходен обект  в капиталовата програма на общината“.

Асеновград ще разполага с бюджет, в който намеренията за инвестиции ще бъдат изпълнени над 70 %. Капиталовата програма е за 10, 5 милиона лева, като от тях  7, 5 милиона лева са от  сигурни източници, заяви кметът на града д-р Емил Караиванов. „Когато сезонът позволи започваме строителство. Важно е хората да са доволни от действията ни, а не от декларации и обещания. „

В продължилите по-малко от половин час дебати стана ясно, че през 2019-та  Общината няма да тегли нов заем , но ще изплати 2, 4 милиона лева главница по стари банкови кредити. Така  края на финансовата година Асеновград ще приключи с остатък от  13, 2 милиона лева кредит.

В  банковата  сметка на общината към този момент наличните средства са 8, 6 милиона лева.  .

Точно с 48 764 023 лева ще разполага Асеновград през тази година. Разчетът на средствата предвижда да се финализира и  разплати работата по най-мащабните за града проекти – Водния цикъл, обновяването на квартал „Запад“, реновирането на три детски градини и двете градски гимназии.

С още 5 милиона лева собствени приходи ще се подобри градската инфраструктура, както и уличната мрежа по селата.

Подобни статии

Top