Без кондуктори в градския транспорт от днес, купуваме билетите само от апаратите

Важно за новите разпоредби за таксуването в градския транспорт на Пловдив

От понеделник пловдивчани, които използват масовия обществен градски транспорт НЯМА да закупуват билетите си от кондуктори, а САМО от монтираните в автобусите автомати за продажба на билети. Това припомниха отново от ОП „Организация и контрол на транспорта“. Решението за това е взето по-рано през седмицата на среща на заместник-кмета по транспорт Тодор Чонов с представители на фирмите превозвачи.

Важно е да се знае, че автоматите работят с монети от 10 стотинки до 1 лев и трябва да се пусне точната сума, тъй като ресто не се връща.

От тях могат да се закупят 3 вида билети:

за еднократно пътуване – 1 лв.; за пътуване с прекачване в рамките на 1 час – 1,50 лв.; еднодневен билет за всички линии за един календарен ден – 4 лв.

Ако някой автомат в даден момент не работи, продажбата на билети ще се извършва от шофьора на автобуса. На крайните спирки специализирани работни групи са ангажирани с решаването на междувременно възникналите проблеми.

От ОКТ напомнят, че гражданите имат и друга възможност – стационарните автомати – TVM, 41 броя от тях са монтирани на автобусните спирки, а други 50 броя – в училища, учреждения и обществени сгради. От тях може да се закупи хартиен билет на стойност 1,50 лв. за еднократно пътуване с прекачване в рамките на 1 час, еднодневен билет за 4 лв. за всички линии в рамките на един календарен ден. TVM-ите приемат банкноти и връщат ресто, плащането може да стане дори с дебитни и кредитни карти.

Стационарните автомати имат опция „Анализиране на карта“.

Пластичната карта струва 2,50 лв. и може да се закупи на специализираните гишета във всяко едно от 6-те районни кметства. Тази карта може да се зарежда от TVM-ите: например билет за 5 лв. за всички линии за срок от 24 часа след първото валидиране или 9 лв. за 10 билета за еднократни пътувания.

Абонаментни електронни карти за пътуване в градския транспорт се предлагат във всички районни администрации. Преференциални карти за ученици, студенти, пенсионери, хора в неравностойно положение и други правоимащи се издават, по споразумение между превозвачите, от фирма „Автобусни превози“ на гишета на ул. „Байкал“, ул. „Отец Паисий“ и район „Тракия“.

Подобни статии

Top