Безплатен вход за музеите в Пловдив и Крумово в Деня на Съединението

С вход свободен и интересна експозиция Музеят на авиацията посреща празника

В празничния ден посетителите ще могат да се докоснат до знакови експонати от фонда на Музея, свързани с родовата памет на български пилоти, чиито предшественици са взели пряко участие в Съединението на България.

Сред тях е тетрадката за набиране на средства за съединисткото дело, принадлежала на Андрей Топракчиев – участник в националноосвободителните борби, заточеник в Диарбекир и член на комитета „Единство“ от 1879 г. Той е баща на Христо Топракчиев – втория български пилот с бревет от школата на Луи Блерио, участвал и загинал в Първата Балканска война.

Сред експонатите е и пощенска картичка от 6 септември 1884 г., изпратена до Коста Тодоров – пощенския началник, застрелял в деня на Съединението капитан Райчо Николов.

Тя е съхранена от Иван Андонов – революционер, деен участник в Съединението на България и дядо на летеца Иван Андонов – военновъздушното аташе на Царство България в Берлин в периода 1942 – 1945 г.

По повод Деня на Съединението и Празник на Пловдив – 6 септември, Музеят на авиацията ще работи с вход свободен от 10.00 до 17.00 ч. за вътрешната и външната си експозиция.

Регионалният  исторически музей в Пловдив ще приема посетители в две от своите експозиции.

Експозиция „Съединение на България от 1885 г.” на пл. „Съединение” ще приема посетители от 9:00 до 16:00 часа с безплатен вход. Освен постоянната експозиция, гостите на музея ще мо гат да разгледат и изложбата „Пловдив в културната история на България”.

1 2

Подобни статии

Top