Безплатни хирургични прегледи в Асеновград за Деня на хирурга

Болница Асеновград

Отделението по хирургия в Асеновград започва прегледи и консултации с ехограф, които ще бъдат напълно безплатни за пациентите.

От тях няма да се изискват направления, но е необходимо желаещите да запишат час на телефона на отделението в работен ден.  Прегледите ще се извършват в две поредни съботи-на 2 и 9 юни  в приемно-консултативния кабинет, който се намира на втория етаж в новото крило.

Акцията е под надслов „Ден на отворените врати през месец юни” и е част от инициативите, свързани с Деня на хирурга- 11 юни.

Името на празника се свързва с Архиепископ Лука, в света Валентин Феликсович Войно-Ясенецки, е роден на 27 април 1877 година.

Завършва гимназия и „рисувално училище“, а в 1903 г. и медицинския факултет на Киевския университет „Св. Владимир“. Защитава докторска дисертация, работи като хирург в Ташкент и преподава в медицинския факултет.

През 1921 г. е ръкоположен за дякон, а след седмица и за йерей.

Продължава да се занимава с хирургия. Две години по-късно приема монашеско подстрижение и името на св. Лука – апостол, евангелист, лекар и художник.

Представя се в Господа на 11 юни 1961 година. В този ден Църквата празнувала паметта на всички светии, просияли в Русия. Скоро на гроба на светителя Лука започнали да се случват множество изцеления.

През 2000 година, с решение на Архиерейския събор на Руската православна църква, светител Лука Войно-Ясенецки е причислен и към лика на руските светии. Мощите му се покоят в катедралния храм на гр. Симферопол.

 

 

Подобни статии

Top