Безплатни консултации за пациенти с рак на черния дроб и панкреаса в Пловдив

Консултациите са подходящи за пациенти, които се нуждаят от второ медицинско мнение или се интересуват от възможностите на лечение.

Проф. д-р Гюралп Джейхан, специалист по чернодробна и панкреатична хирургия от болници Acibadem в Турция, ще консултира безплатно пациенти днес в Пловдив. Проф. Джейхан е хирург с международно признание в лечението на рак на черния дроб, панкреаса и жлъчните пътища. Консултациите са подходящи за пациенти, които се нуждаят от второ медицинско мнение или се интересуват от възможностите на лечение.

Проф. д-р Гюралп Джейхан има дългогодишен опит в едни от най-уважаваните лечебни заведения в Германия, а от 2019 г. ръководи екипите за чернодробна и панкреатична хирургия в Acibadem. Миналата година той беше включен в престижния списък „Най-добрите учени в света за 2019“, изготвен от учени от университета Станфорд и публикуван в PLOS Biology Magazine. Неотдавна Expertscape.com го нареди сред първите трима в класацията за ниво на експертиза при рак на панкреаса в Турция и първи сред панкреатичните хирурзи.

„Благодарение на развитието на медицината, днес можем да лекуваме пациенти, на които преди години не бихме могли да предложим лечение“, твърди проф. Джейхан.

Успехът в лечението на рак на черния дроб и панкреаса значително се е повишил

Успехът в лечението на рак на черния дроб и панкреаса значително се повишава през последните години, с навлизането на съвременни технологии, нови терапии и усъвършенствани хирургични техники. Хирургичната намеса е първи избор за лечение, като дори тежки чернодробни операции вече могат да бъдат извършвани с много ниски нива на смъртност.

„Успеваемостта обаче зависи от натрупания опит и експертиза на лечебното заведение, в което се извършват операциите, а смъртността може да варира от стряскащите 20% при липса на опит до под 3% в големите центрове“, отбелязва хирургът.

Значително подобрение на прогнозата има и при пациенти с чернодробни метастази, които са най-често диагностицираните злокачествени образувания в черния дроб. Допреди 15 години, пациент с колоректален карцином и множество метастази в черния дроб например се считаше за „изгубен“. В наши дни, с прилагане на мултидисциплинарен подход, при такива пациенти се постига контрол на болестта от над 10 години.

Значително развитие се наблюдава и при лечението на рак на панкреаса.

Близо половината от пациентите с това заболяване при поставянето на диагнозата вече имат метастази. Преди 10-15 години те живееха около 6 до 9 месеца след поставянето на диагнозата, а днес с химиотерапия могат да живеят до две години. Но най-сериозните развития са при пациентите с локално напреднал рак на панкреаса, което означава голям тумор с проникване в кръвоносните съдове, без метастази, обяснява проф. Гюралп Джейхан. В тази група влизат около 30% от засегнатите от тази диагноза.

„Преди тези пациенти също бяха разглеждани като нелечими и продължаваха само с химиотерапия, като стигаха до летален изход доста бързо. Сега обаче за тях има голяма надежда, защото можем първо да приложим химиотерапия и след това да пристъпим към операция, за да им дадем шанс за премахване на тумора и излекуване. Тоест, около половината от пациентите с рак на панкреаса вече могат да бъдат оперирани, с шанс за излекуване“, посочи проф. Джейхан.

Подобни статии

Top