Безплатни очни прегледи за 300 деца в район „Северен“ (СНИМКИ)

Инициативата започна от ДГ „Бреза“ и ще обхване малчуганите на седемте детски заведения в пловдивския район

Безплатни профилактични прегледи на очите на децата под надслов „Весели очички“ се проведоха в ДГ „Бреза“, район „Северен“. Кампанията се организира от Лайънс клубовете „Пловдив“, „Филипополис“ и „Евридика“ съвместно с Центъра за рехабилитация на слепи. Като цяло близо 300 възпитаници на седемте детски заведения в района от набор 2014 г. ще бъдат преглеждани след информирано съгласие на родителите по предварителен график до 2 март.

 

Процедурата се осъществява с последно поколение портативен авторефрактометър Mobile Vision Screener PlusopiX S12c, обясни Десислава Данчева, която реализира прегледите. Апаратът е закупен от трите Лайънс клуба в града под тепетата и е дарен на Центъра за рехабилитация на слепи. Камерата наподобява фотоапарат и чрез звук за кратко време се привлича вниманието на детето и се улавят двете очи в бял правоъгълник. Изследването се извършва автоматично. По този начин се проверява рефлексът на роговицата и нередности свързани с нея, извършва се изследване за късогледство и далекогледство, астигматизъм и се сравняват размерите на зеницата на двете очи.

„Приветствам инициативата особено когато грижите са насочени към децата. Малчуганите винаги имат нужда от специално внимание, така че благодарим на Лайънс клубовете за обществената ангажираност и добрите дела, насочени към най-малките. С надежда съм, че благородното начинание ще изпълни предназначението си да сигнализира на родителите за евентуални проблеми, свързани със зрението на техните деца“, заяви кметът на района Стоян Алексиев.

„Много сме щастливи, че тази кампания се приема изключително позитивно от родители и директори на детските градини, защото резултатите от нея алармират за проблемите на детското зрение и по този начин се вземат навременни мерки за отстраняването им“, коментира и Анета Попова от Лайънс клуб „Филипополис“.

Подобни статии

Top