Безплатни погребения и детски градини обеща първият кандидат за кмет на Пловдив

Погребенията трябвало да се поемат от общината или Здравната каса

Безплатни погребения, транспортни карти за пенсионери и детски градини обеща на пловдивчани първият кандидат за кмет на града под тепетата, който заяви днес кандидатурата си. Бившият учител по география от Френската гимназия Николай Иванов, който е известен в града като областен координатор на партия „Нова Зора“, представи пред журналисти намеренията си да участва в местните избори наесен.

Той  бе убеден, че погребенията трябва да са безплатни за гражданите, а разходите трябва да се поемат от общината. На по-късен етап щял да лобира парите за изпращане на хората в последния им път да бъдат отпускани от Здравната каса. „Касата плаща за раждането на човек, но не и за погребението му“, подчерта Иванов и допълни, че това е сериозен социален проблем и трябва да се промени. „Една пътека за лечение на бронхопневмония струва 1000 лв., може да се отпускат пари и за смъртта на човек“, каза той.

Пловдив бил град на „върлия капитализъм“

Според лидера на „Нова Зора“ Пловдив не се развива в правилната посока и изостава откъм социална политика. По думите му градът под тепетата е изцяло приватизиран и е с едни от най-високите местни данъци и такси. „Мега строежи, мега грабежи, а социалните функции са чисто представителни“, подчерта Иванов и допълни, че градът има най-малък жилищен фонд за социално слаби в страната, с много чакащи и се е превърнал в град на цит. „върлия капитализъм“.

„В Пловдив има 2-3 политически семейства, които успяха да заграбят неговите ресурси по времето на т.нар. пазарна икономика“, поясни Николай Иванов и включи към тези семейства и това на сегашния кмет Иван Тотев.

„Дори София не си позволи да приватизира градския транспорт и сметоизвозването, но в Пловдив това е факт“, посочи кандидатът за кмет. Той беше категоричен, че държавата трябва да си върне Пловдивския панаир и да го управлява съвместно с общината.

„Не очаквам подкрепа от големите политически партии, а от гражданите. Ще търсим силно присъствие на силни в различни области граждани, с тежест в обществото, които вече са поканени, за да сформират силна гражданска листа в Общинския съвет“, каза още Николай Иванов. Той щял да оглави листата, която щяла да бъде представена по-късно. По думите му щял да бъде подкрепен от партии като ПП МИР (Морал, Инициативност, Родолюбие) и МОР, а също от Обединена социалдемокрация и Български социалдемократи, на които бил председател. 

1 2

Подобни статии

Top