Безплатни прегледи за глаукома и катаракта в УМБАЛ „Свети Георги“ от днес

032/602 649 е телефонът за предварително записване 

Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Свети Георги“ организира кампания за безплатни прегледи за глаукома и катаракта – вътрешно перде, от днес до 20 март. Те ще се провеждат с измерване на вътреочното налягане, съобщи началникът на клиниката проф. д-р Нели Сивкова.

Телефонът за предварително записване в работни дни от 8 до 12 часа е 032/602 649.

Глаукомата е една от водещите причини за необратима слепота в световен мащаб. Сравнително високата честота и тежката инвалидизация на пациентите, която настъпва поради трайна загуба на зрението определят глаукомата като социално-значимо заболяване. Много често болните с глаукома имат и вътрешно перде – старческа катаракта. Затова, когато се организира скрининг за активно откриване на болни с глаукома задължително се прави пълен очен преглед за откриване и на други рискови заболявания във възрастта след 55 години – например катаракта, макулна дегенерация, свързана с възрастта и др.

„Липсата на ранна симптоматика при повечето форми на глаукома е причина заболяването да се установява късно – във фаза на напреднало увреждане, когато лечението е недостатъчно ефективно или не може да бъде проведено“, обясни проф. Сивкова.

Очните лекари препоръчват на хората над 55 години веднъж в годината профилактично изследване на зрението и измерване на очното налягане.

Подобни статии

Top