Безплатни прегледи за определяне на риска от остеопороза в пловдивска болница

Прегледите са адресирани към жени над 60-годишна възраст

Специалистите от Отделението по ревматология в УМБАЛ „Пълмед“ – д-р Любомир Сапунджиев, началник отделение и екип,  обявяват безплатни прегледи за определяне на риска от остеопороза и при индикация извършване на остеодензитометрия (измерване на костна плътност) с последно поколение DEXA апарат. Те ще се извършват в ДКЦ „Пълмед“ от днес- 21-ви февруари до 21 март с предварително записване на тел. 032 607 300 или онлайн през системата на SUPERDOC.bg – https://superdoc.bg/lekar/bezplatni-pregledi-za-osteoporoza

Прегледите ще се осъществяват всеки делничен ден от 12:00 до 14:00 ч. и са адресирани към жени над 60-годишна възраст.

„По време на прегледа на всяка пациентка ще се осъществи изчисляване на индивидуалния риск от фрактура и при нужда безплатно ще се измери и костната плътност“, уточнява д-р Любомир Сапунджиев, началник на Отделението по ревматология в УМБАЛ „Пълмед“.

Остеопорозата е сред най-честите социално значими заболявания и най-честото метаболитно костно заболяване. При нея се наблюдава намалена здравина на костите, което води до повишен риск от счупвания. Честотата на остеопорозата нараства успоредно с удължаването на продължителността на живота. Застаряването на населението, промените в начина на живот (тютюнопушене, злоупотреба с алкохол, нерационално хранене, намалена физическа активност) водят до увеличаване на честотата на остеопорозата и на нейните усложнения.

Остеодензитометрията е метод, който се прилага в цял свят и е безспорен в диагностиката на остеопорозата и определяне на фрактурния риск. Специалистите препоръчват ежегодно измерване на костната минерална плътност и в случаите на проследяване на ефекта от провеждано лечение. Изследването е изключително важно за жени в менопауза и такива с ранна менопауза (преди 50-годишна възраст), или оперативно предизвикана менопауза по различни медицински показания.

Подобни статии

Top