Безплатни прегледи за остеопороза в пловдивска болница - DC news

Безплатни прегледи за остеопороза в пловдивска болница

Отделението по ревматология на УМБАЛ „Пълмед“ прави това в рамките на ежегодната си кампания

В рамките на ежегодната си кампания, Отделението по ревматология на УМБАЛ „Пълмед“ стартира на 7 ноември безплатни прегледи за диагностика и оценка на остеопорозата с измервания на костната минерална плътност и консултации за болните с инструкции за диетичен режим, започване, продължаване или промяна в съществуваща до момента терапия на остеопорозата. Безплатните прегледи са с фокус върху жените, но ще се консултират и мъже над 70-годишна възраст или с други рискови фактори, като състояние след орхиектомия.

Кампанията ще продължи до 2 декември, а самите прегледи ще се извършват от понеделник до петък от 9:00ч. до 13:00ч. в кабинет 11 на блок Д, след предварително записване на регистратурата, на тел. +359 32 607 300, или чрез системата Superdoc.bg.
Превенцията на остеопорозата е процес, пряко свързан с причините за нейното настъпване и за да водим адекватна превенция е необходимо да знаем състоянието на минералната обмяна при конкретния пациент, заяви д-р Любомир Сапунджиев, началник на Отделението по ревматология в УМБАЛ „Пълмед“.
Остеопорозата е сред най-честите социално значими заболявания и най-честото метаболитно костно заболяване. При нея се наблюдава намалена здравина на костите, което води до повишен риск от счупвания. Честотата на остеопорозата нараства успоредно с удължаването на продължителността на живота. Застаряването на населението, промените в начина на живот (тютюнопушене, злоупотреба с алкохол, нерационално хранене, намалена физическа активност) водят до увеличаване на честотата на остеопорозата и на нейните усложнения.
В Европейския съюз около 22 милиона жени и около 5 милиона мъже страдат от остеопороза и всяка година те се увеличават. В България 1 от 3 жени в менопауза ще бъде засегната от това заболяване. Обикновено пациентките не знаят, че са засегнати, до появата на фрактура (най-често, но не само, на бедрената шийка). Това се дължи на недостатъчната профилактика и липса на достъпна информация за заболяването.

Подобни статии

Top