Безплатни прегледи за рак на гърдата в УМБАЛ “ Свети Георги“

Заболеваемостта от рак на гърдата се е увеличила почти двойно сред жените между 30- и 35-годишна възраст.

През октомври започва кампания за безплатни мамологични прегледи. Те ще се провеждат в общо 10 болници в столицата, в Стара Загора, Пловдив и във Варна.

Специалистите отчитат нарастване на интереса към профилактиката на заболяването. Затова максимално са облекчени желаещите да се прегледат, като на тях няма да им е необходимо направление от личния лекар.

Възможност да проверят своето състояние ще имат и жените, които не са здравно осигурени. Онези, които пропуснат срока, могат да направят преглед при специалист, след като вземат талон от общопрактикуващия си лекар. Консултацията няма да им струва нищо, ако имат здравна осигуровка.

Заболеваемостта от рак на гърдата се е увеличила почти двойно сред жените между 30- и 35-годишна възраст. Все по-млади дами развиват злокачественото заболяване.

Данните показват, че за първите 6 месеца на 2018 г. са извършени 254 операции в болницата, като от тях 145 са заради карцином на млечната жлеза. През миналата година интервенциите били 370, от които 219 били провокирани от рак на гърдата. През 2016-а цифрите показват 398 хирургични намеси, а 222 били по повод образувание в гърдата.

Причините, заради които се отключва заболяването, са многобройни, включително и генетични. Съвременните технологии са в състояние да диагностицират болестта в ранен стадий, което дава голям шанс за лечение и преборване с рака. Заради това профилактиката е от огромно значение.

1 2

Подобни статии

Top