Безплатни прегледи за високо кръвно в Пловдив – вижте къде

Безплатни прегледи за риск от хипертония

В Световния ден на хипертонията – 17 май, от 10:00 до 13:00 часа в кабинет №11 в Хирургичния блок на УМБАЛ „Свети Георги“ ще се извършват прегледи за риска от хипертония.

На същата дата Клиниката по кардиология ще се включи и в мащабна национална кампания, обхващаща 11 града в страната под надслов  „НОРМАЛНО КРЪВНО НАЛЯГАНЕ – НОРМАЛЕН СЪРДЕЧЕН РИТЪМ – ПРЕВЕНЦИЯ ОТ ИНСУЛТ“.

В Пловдив на 17 май скринингът за хипертония ще се проведе от 11:00 до 18:00 ч. на площад „Централен“, от западната страна на сладоледената къща.

В разположения там пункт гражданите ще получат информация и квалифицирани консултации за проблемите на хипертонията, нормите на поведение при артериална хипертония, методични указания за поведение при деца и подрастващи с артериална хипертония.

Ще бъдат правени тестове за оценка на информираността с награди.

В пункта ще се измерват тегло и кръвно налягане на желаещите с електронни апарати, снабдени с Afib-технология за откриване на предсърдно мъждене, без ЕКГ.

Освен в УМБАЛ „Свети Георги“, мобилни станции за безплатни прегледи за риска от хипертония ще бъдат разположени и във всички райони на Пловдив, където доброволците на Червения кръст ще измерват кръвното.

Ето и къде ще бъдат разположени:

Район „Северен“ – Социални трапезарии (ул. Самара № 7) от 10:00 до 11:00 часа

Раион „Централен“ и „Източен“ – Социалната трапезария от 10:00 до 11:00 часа

Район „Южен“ – Социалните трапезарии (бул. „Коматевско шосе“ № 28) от 11:00 до 12:00

Район „Западен“ (ул. „Звезда“ № 16) от 11:00 до 12:00

Район “Тракия“ (зад сградата на Общинската администрация в района) от 11:00 до 12:00

Повишеното кръвно налягане понастоящем е причина за смъртта на 9,4 млн. души в света всяка година. Това число продължава да нараства поради глобалното застаряване на населението. Причината за високото кръвно налягане е обяснима с идентифицируеми рискови фактори на средата като свръхтегло, ексцесивен прием на алкохол и сол с храната и недостатъчната физическа активност.

Подобни статии

Top