Безплатни тестове за коронавирус от днес в РЗИ-Пловдив - DC news

Безплатни тестове за коронавирус от днес в РЗИ-Пловдив

Изследванията могат да се правят от 9 до 16 часа в кабинет 1 на първия етаж

В РЗИ-Пловдив от днес се правят безплатни бързи антигенни тестове за ковид. Това съобщиха от инспекцията. Оттам уточниха, че не са необходими направления за тестването.

Изследванията могат да се правят от 9 до 16 часа в кабинет 1 на първия етаж.

До 11 часа  са преминали 8 души, като тестовете на всички са отрицателни, съобщи д-р Милена Панайотова, директор дирекция „Надзор на заразните болести“ в РЗИ – Пловдив.

Тя уточни, че пациентите с положителен тест ще бъдат отчетени и регистрирани в информационната система и  карантинирани според новата заповед на министъра на здравеопазването. В момента служители на инспекцията прозвъняват пациентите, които са били с 10-дневна карантина, но вече са минали 7-те дни  от нея. За тях със заповед на директора на РЗИ ще им бъде прекратена карантината.

Д-р Панайотова допълни, че към момента ситуацията в областта е спокойна, като се запазва тенденцията за намаляване на заразените.

По данни на РЗИ 14-дневната заболеваемост от COVID-19  в Пловдивска област продължава да пада и с днешна дата е  224,62 на сто хиляди души население. Във възрастова група 0 -18 години  е 117 на сто хиляди.

За последните 24 часа са намалели и активните случаи – 873. От тях 11% са хоспитализирани, на интензивно лечение има 2 болни.  Сред новодиагностицираните през последното денонощие има 2 санитари и 1 медицинска сестра.

Извършват се епидемиологични проучвания и се вземат съответнитепротивоепидемични мерки според конкретния случай, уточняват от здравната инспекция.Под карантина са 830 жители на Пловдивска област, на  домашно лечение са 777 души. Починали от областта  вследствие на COVID-19 – няма.

Източник: Радио Пловдив
Top