Безплатно: Очни консултации в пловдивска болница

Консултациите ще са от 13 до 31 май

Безплатни консултации за пациентите ще проведат специалистите от Отделението по очни болести и очна хирургия в пловдивска болница от 13 до 31 май 2019 г. Кампанията се провежда със съдействие на Ортодоксалния орден на Хоспиталиерите и от нея могат да се възползват всички, които имат намалено зрение или зрителни смущения, заяви началникът на отделението д-р Димитриос Власиадис.

Той отбеляза, че освен заради перде или глаукома проблемите може да се дължат на увреждания на задната част на окото и по точно в най-вътрешната обвивка на очната ябълка – ретината.

В този случай е характерно, че протичат без сълзене и без болка, окото не се зачервява, а очната ябълка е видимо спокойна. Пациентите най-често се оплакват от разкривяване на образа, лъжлива хиперметропия, двойно виждане, нарушение в цветното зрение и смущения в периферното. Размерът на наблюдаваните обекти е намален и се повяват централни, парацентрални и периферни тъмни петна.

Нерядко сигнал за проблеми в задния сегмент на окото е  бавната адаптация от тъмно към светло и обратно, затрудненото виждане на тъмно, както и „изплуването“ на подвижни мътнини с различна форма и интензивност.

Лекарите ще преглеждат за всички възможни заболявания на ретината

Едни от най често срещаните заболявания на ретината са съдовите,  диабетната ретинопатия , макулната, а също и периферните дегенерации, възпалителни процеси и дори отлепване на вътрешната обвивка на очната ябълка.

„Ежедневно в нашата практика срещаме пациенти с подобни оплаквания и при тях откриваме заболявания на ретината, за които те дори и не предполагат, каза д-р Власиадис. – В повечето случаи успяваме да помогнем и да подобрим зрението и комфорта им, но имаме и  случаи, при които болестта е доста напреднала и са настъпили множество усложнения. Затова решихме да организираме тази кампания и да дадем шанс на хората да проверят очите си и да започнат лечението си навреме, което е от изключително значение за успешния изход“, допълни той.

За прегледите не са необходими направления от личните лекари, но желаещите да проверят здравния си статус трябва да си запишат час на тел: 0879/097-074 в МБАЛ „Централ Хоспитал“ в Пловдив.

Подобни статии

Top