БФ Бокс изпраща 2021 година с над 100 медала

Олимпийското злато на Стойка Кръстева от Токио е най-големият успех на родните боксьори

Българската федерация по бокс изпраща една от най-успешните си години в съвременната история.

Родните национали са спечелили общо над 100 медала от международни турнири във всички възрасти. В това число олимпийската титла на Стойка Кръстева в Токио, два бронзови медала на Радослав Росенов и Уилиам Чолов от Световното първенство за младежи и девойки в Келце, както и още 8 отличия от Европейски първенства – 2 златни на Росенов и Чолов в Будва, Черна гора, заедно с 6 бронзови, дело на Ергюнал Себахтин, Ясен Радев и Мелис Йонузова на първенството за мъже и жени до 22 години в Италия, Даниел Кирилов и Кирил Борисов от шампионата за младежи и девойки в Будва, както и на Константин Костов от първенството за юноши и девойки в Тбилиси.

„Радвам се, че успяхме да постигнем успехи на почти всеки един от турнирите, на които имахме участие. Разбира се, безспорният връх е на Стойка Кръстева, която стана олимпийска шампионка и зарадва цяла България с представянето си. Тя е и нашият Боксьор на годината! Единствено съжалявам, че останахме без медал на Световното първенство за мъже, но вярвам, че с усилена работа и постоянство, както и с навлизането при мъжете на младежите, които се доказаха тази година, ще вземем нашия реванш“, каза в Пресклуб България президентът на БФ Бокс Красимир Инински. Той отличи добрия екип, с който работи във федерацията, както и много сериозния труд, който са свършили всички треньори, за да бъдат постигнати въпросните резултати.

Стойка Кръстева, която в понеделник бе обявена за носител на „Спортен Икар“ за 2021 година, допълни, че за нея ще бъде удоволствие и чест, ако бъде посочена от журналистите и за Спортист на годината. „Това ще бъде прекрасен завършек на моята кариера. Разбира се, че бих искала да се случи, защото ще е оценка за всичко, което аз и целият екип до мен, успяхме да постигнем“, каза олимпийската ни шампионка от Токио.

Кръстева и нейният личен треньор Борислав Георгиев изразиха задоволство от факта, че все повече деца проявяват интерес към бокса. Те отчетоха, че в клуба на „Локомотив“ София в момента тренират над 130 деца във всички възрасти. От БФ Бокс пък допълниха, че интересът към спорта в национален мащаб също е завишен, предвид че в момента са картотекирани около 1500 боксьори.

Подобни статии

Top