БФС гласува бюджет за следващите четири години - DC news

БФС гласува бюджет за следващите четири години

Футболното семейство отново показа, че е обединено в името на футбола, заяви президентът Борислав Михайлов на днешното Общо събрание

Завърши 10-ият Конгрес на Българския футболен съюз, който се проведе днес в хотел „Маринела“ в столицата, предаде репортер на БГНЕС. На него бяха разгледани три точки от Дневния ред – 1. Отчет на ИК на БФС за периода 2018-2022. 2. Програма на БФС за развитието на футбола за мандата 2022-2026 и 3. Проект на бюджет на БФС за периода 2022-2026. 445 делегати на клубовете присъстваха в залата, което бе 78% от членовете и напълно достатъчно за легитимното провеждане на общото събрание.

Водещ на Конгреса бе Камен Костадинов. 73 жалби на изключените клубове от системата на БФС бяха разгледани от Комисия в състав Румен Вичков от Юнак (Шумен), Страхил Димчев от Олимпик (Тетевен), Велико Трифонов (Аксаково), Георги Еленков (Любимец 2018), Станимир Стойков (Червени войводи Сливен), Иван Паунов (Атлетик Куклен), Десислава Костова (Околчица Моравица), Вихър Данчев (Академик 1947 София), Румен Панайотов (Монтана). От тези 73 жалби девет бяха върнати в системата, а останалите 64 останаха изключени след гласуване 248 „за“, 69 „против“ и 26 „въздържали“. Всяко решение на Конгреса бе прието почти единодушно.

„Уважаеми делегати, уважаеми гости и скъпи приятели. Искрено вярвам, че днес поставихме основите за една устойчива стратегия за бъдещето на българския футбол. Може и да се повтарям – но единственият начин българският футбол да прогресираме, е да бъдем обединени. Демонстрирахме, че сме единни в нашата мисия. Още веднъж благодаря и Ви пожелавам успех, закривам 10-ия Конгрес на Българския футболен съюз“, каза за финал президентът на централата Борислав Михайлов, преди да закрие официалното Общото събрание.

По-рано днес, делегатите на клубовете пристигнаха малко преди началото на Общото събрание. За да се регистрират за Конгреса се появиха изпълнителният директор на Лудогорец Ангел Петричев, президентът на Славия Венцеслав Стефанов, както и вицепрезидентът на БФС Михаил Касабов. Един от първите в хотела бе собственикът на Локомотив (София) Иван Василев. В залата присъства и националният селекционер Ясен Петров.

„Мнението на всички вас е фундаментално за развитието на футбола. Промените в нашия футбол се случват след пълното проучване на проблемите и взимане под внимание на мнението на всички заинтересовани страни. Подготвяната стратегия за следващия четиригодишен период е изготвена именно върху тази база и е реализирана от младите и мотивирани хора в екипа на БФС. Ще чуете всичко това в моя отчет за последния период, както и ще ви предложим за гласуване рамков бюджет за следващия четиригодишен период. Най-важно е, че сме заедно – футболното семейство на България отново показва, че е обединено в името на футбола“, заяви Михайлов във въведителното си слово.

На Общото събрание имаше и представители на ФИФА и УЕФА. Те обявиха, че двете организации следят притеснителните процеси около родната централа в последните месеци и призовават за обединение на футболната общественост и стабилно управление.

Искането за свикване на общо събрание беше отправено още на 24 март, но последва отказ от Търговския регистър за вписването на поканата. БФС обжалва и на 12 април съдът отмени отказа. Същият ден спортният министър Радостин Василев даде срок на централата да приеме своя бюджет до 25 май и заплаши, че в противен случай ще й отнеме лиценза. С провеждането на днешния конгрес бе избегната евентуална санкция от министерството.

Снимка: БГНЕС

Подобни статии

Top