БФС извади Верея от Първа лига

Това става след продължаващи сигнали от УЕФА за манипулиране на мачове заедно с китайски тото мафиоти

Отборът на Верея бе изваден от Първа лига, съобщиха от Българския футболен съюз.

Причината е сериозни съмнения за участието на старозагорския тим в уговорени мачове. От родната централа напомнят, че на Верея вече е била наложена финансова санкция в тази връзка, но уточняват, че от УЕФА са продължили да получават сигнали за дейност, целяща манипулиране на мачове.

В тези случаи Дисциплинарния правилник предвижда, че когато са налице значителни съмнения с голям обществен отзвук и по предложение на Комисията за етика и феърплей, ДК може да наложи наказание преместване на отбора в по-ниска група или ниво (следващото по низходящ ред) за следващата спортно-състезателна година без право да довърши участието си в настоящата спортно-състезателна година.

Така срещите от плейофната фаза на Първа лига между отборите на Верея и Септември няма да се играят. Класирането не се променя. Запазват се точките, които Верея е спечелил през сезона, а до края на съперниците на клуба ще бъдат присъждани победи с по 3:0

Ето точната формулировка на ДК на БФС:

„Дисциплинарната комисия към Българския футболен съюз наказа ФК Верея (Стара Загора) с ефективно преместване от състава на Първа професионална футболна лига в този на Втора професионална лига по чл. 46, ал. 7 от Дисциплинарния правилник на БФС за сезон 2018/2019 г.

Комисията „Етика и феърплей“ сезира експертите от ДК за постъпило писмо от Експерта по почтеността към БФС с 5 броя извадки от анализи, предоставени от УЕФА, и констатирали сигнали за опити за манипулиране на футболни срещи от страна на ФК „Верея“. На 18.02.2019 г. футболният клуб вече получи финансово наказание от Дисциплинарната комисия по чл. 46, ал. 6, т. „б“ от ДП, но въпреки предприетите мерки, от УЕФА продължават да се получават сигнали за дейност с цел потенциална манипулация на резултати, с което се уронва престижът на българския футбол и администриращите го органи.

Допълнително БФС получи сигнали от интегрити офиса на УЕФА за нерегламентирано финансиране на ФК Верея от страна на китайски граждани, свързвани с международни синдикати за манипулиране на футболни срещи в Европа и света, както и граждани на бившата ОНД, разследвани за манипулиране на футболни срещи на местно ниво.

Дисциплинарната комисия прие предложението на Комисия „Етика и феърплей“ на ФК Верея да се наложи наказание по чл. 46, ал. 7, а именно:

Когато са налице значителни съмнения с голям обществен отзвук и по предложение на Комисията за етика и феърплей, ДК може да наложи наказание преместване на отбора в по-ниска група или ниво (следващото по низходящ ред) за следващата спортно-състезателна година без право да довърши участието си в настоящата спортно-състезателна година.“

Експертните комисии към Българския футболен съюз са категорични, че наказанието е справедливо с оглед предотвратяването на уговаряне на манипулативни резултати и защита на авторитета на българския футбол както на национално ниво, така и към международните организации, ръководещи европейския футбол.

Всички материали, касаещи нерегламентирано финансиране на ФК Верея, както и други данни, получени в БФС, са предоставени на вниманието на прокуратурата. Българският футболен съюз подчертава готовността си да сътрудничи на държавните институции за разрешаването на случая.“

Подобни статии

Top