БФС отмени Конгреса на 18 май!

Димитър Бербатов: Конгрес ще има!

Изпълнителният комитет на Българския футболен съюз обсъди актуалната ситуация във връзка със свиканото Общо събрание на 18.03.2022 г. и констатира следното:

1. Решенията, приети на извънредния конгрес на 12.10.2021 г., са заявени за вписване в Търговския регистър. Вписването е спряно до приключване на заведените в СГС съдебни дела, оспорващи решенията му. По тези дела се чака произнасяне на съда.

2. Избраните на 12.10.2021 г. президент и изпълнителен комитет са с мандат от 4 години, поради което избор на нови такива, само 5 месеца след избора им, и при липса на обстоятелства, категорично обосноваващи предсрочното прекратяване на мандата, противоречи на закона и Устава на БФС.

3. В СГС е образувано дело по искане от адвокатско дружество за свикване на конгрес на същата дата – 18.03.2022 г., по което още няма произнасяне на съда. По него е направено допълнително искане за свикване на конгрес на друга дата.

ИК на БФС счита, че след като са налице съдебни спорове както по отношение на вече проведения конгрес, така и по отношение на бъдещия такъв, единственото правилно действие в случая е да се изчакат решенията на съдебните институции.

Изпълнителният комитет категорично заявява, че отговорност за случващото се по отношение конгресите на БФС и създаването на предпоставки за опасна безтегловност във футбола ни следва да носи този, който е предприел описаните действия в ущърб на интересите както на футболните клубове, така и на развитието на футбола у нас.

Предвид гореизложеното ИК на БФС взе решение да отмени свиканото Общо събрание на 18.03.2022 г.

Членовете на ИК бяха запознати и с разработената съвместно с УЕФА 4-годишна стратегия за развитие на българския футбол и бюджетна рамка за същия период.

Кандидатът за президент на БФС Димитър Бербатов проведе среща с представители на клубовете от община Благоевград, където направи коментар за решението на Изпълкома на БФС да отмени насрочения за 18 март конгрес.

Ето какво каза легендарният нападател:

„Ние продължаваме по план. Няма да се откажа, няма място за отстъпление. Представям си програмата за втори, ако трябва за трети, четвърти път ще го направя, докато не се проведе един честен и прозрачен конгрес, аз ще съм тук. Моят превод на ситуацията е следният – страх, страх и пак страх, тоест те знаят много добре, че ако има конгрес, а то ще има, ще го загубят“, заяви кандидатът за президент на БФС.

„Постоянното уронване и неспазване на Устава на БФС не може да остане безнаказано и аз съм тук, заедно с екипа ми и отказване няма“, заяви Бербатов.

Пред събралите се представители на футболни отбори бившият нападател заяви, че във връзка с искането за прозрачен конгрес екипът му е сезирал ФИФА. Очаква се и отговор от съда във връзка с внесената подписка на футболните клубове.

Подобни статии

Top