БФС поиска всички в Левски да бъдат тествани за коронавирус

От централата с директива до футболните клубове как да действат, ако техен член е подложен на тест за COVID-19

Временно изпълняващият поста президент на БФС Михаил Касабов е пратил писмо до Левски, до началника на кризисния щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски, до здравния министър Кирил Ананиев и до министъра на спорта Красен Кралев, в което препоръчва всички играчи и треньори на „сините“ да бъдат тествани за коронавирус, съобщава sportal.bg.

Това се е случило вчера преди да излезе резултатът от пробата на Найджъл Робърта, след като в четвъртък вечер изпълнителният директор на 26-кратните шампиони Павел Колев изпратил писмо до Мишо Касабов, с което изисквал да бъде отложен мачът с Лудогорец, който трябваше да се играе днес пред празни трибуни.

Както е известно, нападателят на „сините“ Найджъл Робърта се разболя през седмицата, след което беше изолиран от тима. Клубният лекар и спортно-техническото ръководство веднага взеха решение играчът спешно да бъде тестван и за коронавирус. Голмайсторът на „сините“ отиде за тест във ВМА на 12 март, в 11:00 часа, но неговите резултати не бяха готови същия ден.

Така в четвъртък вечерта Колев се обърнал към БФС с молба мачът с Лудогорец да бъде отложен, тъй като само така може да бъде гарантирано здравето на състезателите на 100%, след като Робърта е минал само един тест и дори не бяха ясни неговите резултати, а ще трябва да мине и втори след няколко дни. Напомняйки, че Лудогорец минаха два теста след завръщането си от Милано, въпреки че „орлите“ сториха това, тъй като направиха първия тест буквално часове, след като се завърнаха от Милано и той можеше да не покаже симптоми. Поради тази причина обаче мачът на шампионите с Арда 23-ия кръг беше отложен.

Вчера преди обяд обаче официално бяха отменени всички мачове в България предвид извънредното положение в страната. Така не се стигна до възможност да се коментира в БФС отлагане на дербито от 25-ия кръг между „сините“ и „зелените“, а малко по-късно от Левски обявиха, че за радост резултатите на 22-годишния Робърта за вирус COVID-19 са отрицателни, като с това автоматично отпадат и евентуалните тестове за останалите играчи на 105-годишния клуб.

Българският футболен съюз е разпратил директива до всички футболни клубове у нас, че ако даден състезател или друг представител на отбор бива подложен на тест за COVID-19, то трябва да се уведоми родната централа.

Целта е да има пълна яснота около ситуацията със заразата в родния футбол, за да може при необходимост да се вземат мерки спрямо всички възможни контактни лица.

Подобни статии

Top