БФС премахна ограниченията за чужденци извън ЕС

Професионалните клубове ще могат да картотекират до 20 чужденци без значение от тяхната националност

БФС официално обяви приетите промени в правилата за картотекиране и участие на чуждестранни футболисти в ППЛ и ВПЛ, като уточни, че те са направени по инициатива на Професионалната футболна лига и на самите клубове. Досега те можеха да разполагат с петима играчи, които са от страни извън ЕС.

„Промените са комуникирани с тях, тъй като нито една европейска федерация няма практика да отчита публично всяко свое оперативно решение.

След приетите корекции бройката на позволените чужденци в клубовете от ППЛ и ВПЛ и съотношението между чужденци и българи се запазва, като единствено се премахва факторът „националност“.

Тази политика е наложена във водещи европейски държави като Германия, Португалия, Хърватия, Унгария и други, заради финансовите и спортно-технически ползи за клубовете от привличането на таланти извън ЕС, а също и за националните отбори, които биха могли да ги използват впоследствие – често срещана практика в модерния футбол.

Подчертаваме, че всяко решение на БФС е в интерес на клубовете и е стратегически обосновано и базирано както на принципите на УЕФА, така и на законите на Република България“, гласи съобщението от футболната централа.

Подобни статии

Top