БФС ще помага на клубовете от малките селища в Трета лига

Готови са промени в наредбата, които в момента ще бъдат от полза най-вече на отборите от Северна България

Българският футболен съюз е готов с промени в Наредбата за първенствата и турнирите, които да бъдат в помощ на отборите от малките селища при участието им в Трета лига. Идеята е на президента на АФЛ Румен Вълков и е опит да се даде шанс основно на повече клубове в Северна България, дори от следващия сезон.

Според нормативните документи сега, всеки клуб, който участа в Трета лига, трябва да има поне два отбора в детско-юношеската си школа и те да играят в първенства. Много от клубовете в двете групи на север от Стара Планина – Североизточна и Северозападна, обаче имат проблеми с това. Някои клубове не могат да си го позволят финансово, а други – просто няма достатъчно деца, защото след 15-годишна възраст те отиват да учат в големите градове. Тези проблеми ограничават клубовете да участват във „В“ група, най-вече защото намаляващото население в Северна България. При тази ситуация някои се принуждават да ползват деца и юноши от други клубове или пък да извозват за мачове и тренировки цели формации от съседни селища.

Други тимове пък направо се отказват, след като калкулират бюджета, който трябва да подсигурят. Така за да се помогне по някакъв начин на подобни клубове, БФС реши да свали някои от утежняващите бюджета детайли. Първият вариант е отбори от малки населени места да играят в Трета лига, но само с една формация при децата, а не две. За сметка на това те ще бъдат задължени да включват в стартовите 11 един или двама играчи до 21 години. Така те пак ще подпомагат развитието на младите, но не с школи, а по друг начин – ще дават шанс момчета, които са излезли от старша възраст на големите отбори със задължителен текст в Наредбата.

Вторият вариант е отбори от малки села също да бъдат допуснати без нито един отбор при децата или юношите, но да бъдат задължени да пускат трима играчи до 21 години. Простата сметка показва, че ако отпадне юношески отбор на клуб от Трета лига, който така или иначе дори не се събира в населеното място по регистрация, това ще облекчи бюджета на третодивизионния отбор с близо 20 хиляди лева на година. Преди да бъде предложена, разгледана и евентуално приета такава точка, ще бъдат запознати и отборите-участници. Отсега се знае, че няма да се позволява отбори от областни или други големи градове, които са в Трета дивизия да се възползват от нея, тъй като при тях човешки ресурс има и те не са утежнени по този параграф.

През този сезон в Северозападната Трета лига участват 14 клуба, докато в Югозападната и Югоизточната са по 18. Още по-тежко е положението на Североизток, където също започнаха 14 тима, но останаха 11. Един от тях – тимът на Хитрино, който се представяше доста стабилно, се отказа именно защото няма как да организира детски отбори заради липсата на достатъчно момчета в една възраст в селото.

Подобни статии

Top