Библиотекарите протестират заради недостатъчно финансиране - DC news

Библиотекарите протестират заради недостатъчно финансиране

Протестът на служителите в Народна библиотека „Иван Вазов“ – Пловдив ще бъде символичен

Библиотекарите в страната излизат на протест заради неизпълненото споразумение от колективен трудов договор за въвеждане на минимални начални основни месечни възнаграждения.

От синдикалните организации заявиха, че библиотеките са принудени да работят в условията на приети, но неизпълнени стандарти за библиотечното обслужване и при крайно недостатъчно финансиране от страна на Министерството на културата, като това прави невъзможно изпълнението на обществените им функции

Основните искания преди актуализацията на бюджета от 1 юли 2022 г. са за 40 % увеличение на единния  разходен стандарт за субсидирана бройка на регионалните библиотеки. Необходимите средства са в размер на близо 10 млн. и 300 хил. лв., както и  за увеличение на  субсидираните бройки на регионалните библиотеки – от 1 177 на 1200.

Протестът на служителите в Народна библиотека „Иван Вазов“ – Пловдив ще бъде символичен и те ще носят  ленти с надпис: „Протест“,  каза в интервю за Радио Пловдив главния библиотекар и председател на синдикалната секция на КТ „Подкрепа“ Емилия Маринова.

Източник: Радио Пловдив

Подобни статии

Top