Библиотеката на „Възраждане“ с октомврийски тур в четири пловдивски училища

Инициативата на пловдивското читалище „Възраждане“ „Пътуваща библиотека“ започна своя октомврийски тур в НУ „П. Р. Славейков”. И не случайно, защото тук е учил един от участниците в литературните срещи – сегашният изявен тромпетист от Националното музикално училище – Пловдив, Георги Грозев.

Инициативата цели да запали или да запази  у по-малките ученици и тийнейджърите  интересът към книгите и четенето.

Възпитаникът на Пенчо Пенчев и Марияна Колева, който неотдавна свири с артисти от цял свят на голям концерт в световния Арт център Bozar в Брюксел, както и на нестандартната открита сцена пред централна гара в рамките на третото издание на United music of Brussels, сега разказа и показа на децата що за инструмент е тромпетът.

Неговата музикална илюстрация към  книгата „Вълшебните очила на дядо Хети” на писателката Бета Наур провокира учениците да се опитат да посвирят на инструмента, донесъл на Георги Грозев абсолютната първа награда от Международния конкурс Grand Prize Virtuos и още много престижни отличия и изяви.

От библиотекарката на читалището Ваня Лапавичева учениците разбраха колко богато и интересно е творчеството на Елизабета Джамбазова (Бета Наур). Тя идва от Брюксел, където живее от 23 години, превеждана е във Франция, Канада и Израел, там през тази година е отличена със Специалната награда на Международния литературен конкурс „Небесни меридиани“.

Участието й в „Пътуваща библиотека“ на „Възраждане“ е част от националното й турне в България, за да представи книгите си за деца и възрастни.

И в трите пловдивски училища – НУ „П. Р. Славейков”, ОУ Княз Александър I” и ОУ „Л. Каравелов” – където инициативата на читалището вече е факт, „златният“ тромпет на младия талант Георги Грозев и „вълшебните“ думи на магичната Бета Наур, въвлякоха децата в незабравимото приключение на книгите и четенето.

Подобен празник с „Пътуващата библиотека“  имаше и в ОУ „ Виктория и Крикор Тютюнджян“, където приключи октомврийският тур на читалище „Възраждане“ в четири пловдивски училища.

 

Подобни статии

Top