Билетът в градския транспорт на Пловдив ще поскъпне, шофьорите - с касови апарати - DC news

Билетът в градския транспорт на Пловдив ще поскъпне, шофьорите – с касови апарати

Оборудват автобусите с нови валидатори

Билетът в градския транспорт в Пловдив вероятно ще поскъпне. Засега не е уточнено каква ще бъде цената му и тя ще бъде гласувана от Общинския съвет, но най-вероятно общината ще предложи той да струва 1,50 лв., колкото е в другите големи градове в страната. Това съобщи зам.-кметът Тодор Чонов пред журналисти днес.

Той посочи, че предстои шофьорите от градските линии да бъдат оборудвани с касови апарати за продажба на билети. Така те нямало да злоупотребяват и да ползват билетите многократно. С подобни касови апарати градските рейсове ще бъдат оборудвани до средата на годината, поясни Чонов. По думите му това ще стане само, ако общината подпише до края на февруари договор с фирмата, която ще оборудва с нови валидатори и касови апарати автобусите. Същата фирма ще рестартира и системата за електронно таксуване в градския транспорт.

3 милиона лева по-малко от обявената от община Пловдив максимална цена на поръчката за Надграждане на електронната система за управление на градския транспорт и за градската мобилност е предложила софийската фирма „Тикси“, която е единственият участник, подал оферта. Фирмата е предложила да изгради системата за 11 343 600 лева при определена лимитна цена от 14 385 600 лева с ДДС. В обществената поръчка е включено не само изграждането и управлението на тикет системата, но  и таксуването в Синя зона.

Еднократният билет, който се закупува от шофьора, ще бъде по-скъп от електронното таксуване чрез валидатори. Той няма да е като сегашния, а ще представлява касова бележка.

Според Чонов всички ученици ще могат да се снабдят с електронни карти, които ще се зареждат през телефона и по време на ваканциите например, могат да не ги зареждат. Електронни карти ще бъдат издадени и на пенсионерите. По този начин ще се сложи край на опашките пред гишетата за транспортни карти.

Ще се запазят също картите за една линия и за целия градски транспорт. „Няма да повтаряме грешките на София, има много хора, които пътуват само по една линия и не е необходимо да ги задължаваме да си купуват карта за цялата градска мрежа“, коментира зам.-кметът.

Той посочи още, че валидацията с телефон ще става чрез специално приложение, а плащането ще може да става с банкови карти, като в края на деня системата ще дава най-добрата цена за пътниците.

Подобни статии

Top