Биляна Дудова триумфира със златото в Осло

Иранци спряха класиците ни на световното първенство

Биляна Дудова покори световния връх на първенството по борба в Осло. На финала при 59-килограмовите четирикратната европейска шампионка се наложи над представителката на силната японска школа Акие Ханай с 6:4.

До финала Биляна стигна безапелационно, като не даде нито точка на съперничките си.

Това е първа световна титла за Дудова, след като през 2018-а се окичи със сребро.

Преди това иранци спряха борците ни в класическия стил. „Бронзовият“ от световно и европейско първенство Айк Мнацаканян претърпя поражение още на старта в категория до 77 кг след 1:6 от Мохамедали Гераи, шампион на Азия и двукратен бронзов медалист от световни първенства. Съперникът му обаче допусна загуба в следващия кръг и участието на натурализирания у нас арменец приключи.

При 82-килограмовите Тарек Абделслам, започна с успех – 5:2 срещу израелеца Игор Петришин. Но след това иранецът Пежман Мохамед се оказа непосилно препятствие за европейския шампион от 2017 година – 2:7. Противникът на нашия национал стигна полуфиналите и все още египтянинът с наш паспорт има шансове да продължи битката за бронза.

От надпреварата отпадна Дейвид Димитров, носител на златния пояс „Никола Петров“, след 0:8 от литовеца Кериступас Слейва при 82-килограмовите.

Подобни статии

Top