Биоцентралата в Труд остава затворена, нарушенията не са отстранени

Собственикът настоявал да се отмени принудителната мярка

Биоцентралата в с. Труд остава затворена. Това реши комисия с представители на РИОСВ, РДНСК, РЗИ, ОДБХ, Община „Марица“ и Областна администрация, която днес извърши проверка на място по искане на собственика. В писмо до институциите той настоява да се отмени принудителната мярка, издадена от екоинспекцията през октомври, с мотив, че вече е отстранил нарушенията в обекта.

Според извършилите проверката обаче, не са налице условия за отмяна на временното спиране на централата, коментира инж. Митко Стойчев от Областна администрация.

„Най-важното е инвеститорът да предложи техническо решение за надеждно покритие на перколатната вана, която да е херметически затворена с монтиран биофилтър за отвеждане на образувалите се в нея газове. На второ място покриване на резервоара за съхранение на течната фракция на готовия ферментационен продукт и отвеждане на формираните в него емисии за пречистване в биофилтър. Това изисква изготвяне и одобряване на проект и строително разрешение, което не е направено. Не са отстранени и редица други изисквания от постановлението за спиране, за които също се изисква проектно решение и разрешение от съответните държавни институции“, обясни инж. Стойчев.

От своя страна областният управител Дани Каназирева също заяви, че е категорично  против отмяната на принудителната мярка и пускането на биоцентралата без да са отстранени нередностите.

„За да бъдат отстранени, се изисква ново инвестиционно намерение, одобряване на проекти,  издаване на строително разрешение, тъй като това води до съществени изменения на изградените към момента съоръжения. Категорично съм против този път процедурата да не бъде изпълнена по закон, тъй като видяхме какви са последиците от това в процеса на изграждане на биоцентралата. Компромис със здравето на хората не следва да се допуска и от страна на екипа на областна управа стриктно ще следим за спазване на законността“, заключи Каназирева.

Подобни статии

Top