Бивш полицай, убил клошар, разнася кашони в общината

Той и „колегата“ му работят като общи работници в общината

Бивш полицай, излежаващ присъда в Затвора Пловдив за убийството на клошар, се разхожда почти без надзор из сградата на община Пловдив, видя репортер на DCNEWS. Йордан Пацев, който търка наровете в затвора с 4-годишна присъда работи като общ работник заедно с още един затворник в сградата на общинската администрация на пл. „Стефан Стамболов“.

Днес той изкарваше кашони от мазето на сградата, а впоследствие бе забелязан пред главния вход с „колегата“ си. Когато двамата затворници видяха, че ги наблюдават, бързо се шмугнаха във вътрешността на общината.

Ползването на затворници от общината е дългогодишна практика, потвърди секретарят на общината Ангелина Топчиева. Това са предимно лишени от свобода, които изтърпяват леки присъди. Сутрин ги докарвали в 9 часа от затвора и ги прибирали обратно в 17.00 ч. Кой да работи в общината определяла затворническата администрация, а общински служител отговарял за тях, докато били на територията на сградата на пл. „Стефан Стамболов“.

„Носят венците, когато имаме тържествени церемонии, стековете с вода за нуждите на администрацията и др. Изобщо вършат хамалска работа и почистват“, разказаха запознати.

Според закона два отработени дни от затворниците се считат за три излежани. „Наш служител следи къде ходят да обядват”, уточни Топчиева. 

Делото срещу баща и син Пацеви се точи 4 години

Припомняме, че Йордан Пацев получи първоначално 10 години и половина затвор за това, че заедно с баща си пребиха до смърт бездомника Камен Щерев, по прякор Шабана на 7 април 2013 година. Впоследствие той и баща му Петър (осъден от окръжния съд на 10 години затвор) обжалваха присъдите си пред Апелативния съд, който ги потвърди.

Върховният касационен съд (ВКС) обаче значително измени размера на наказанията на бившия полицай и баща му – олимпийският шампион по гребане Петър Пацев, които зверски пребиха бездомника. Върховните магистрати обаче смятат, че убийството не било умишлено, а е по непредпазливост. Съзнателно била причинена средната телесна повреда на Шабан, в резултат на която той издъхнал. По тази причина последната инстанция намали присъдата от 10 години и половина за бившия полицай Йордан Пацев на 4 години ефективен затвор. 10-годишният затвор на Петър Пацев пък бе заменен с 3 г. условно и 5 г. изпитателен срок. По време на процеса бащата се опита да поеме вината, като заяви, че той е извършил побоя, но съдът не прие показанията му. Според ВКС условната присъда за Пацев-старши била достатъчна за неговото превъзпитание.

В деня на побоя полицаят и баща му паркирали зад блока си към 14 часа. Видели, че бездомникът е запалил огън до гаражните клетки, за да се сгрее. Димът обаче отивал към прозорците на Пацеви. Веднъж го предупредили да не пали. Като го видели отново, се нахвърлили да го бият. Клошарят замерил с тухла бащата по крака. Синът му извадил полицейската палка и започнал да го налага с все сила по гърба, ръцете и краката. В това време Петър го ритал и го заставял да гаси пламъците с голи ръце. Последният ритник бил в лицето на Шабан. Изпаднал в безпомощно състояние, той бил откаран с линейка в болницата. Два дни по-късно починал от тежките травми в резултат на побоя.

Снимка: bnr.bg и архив DCNEWS

Подобни статии

Top