Бившата шефка на Басейнова дирекция, юрисконсултът и двама общински съветници на съд за подкуп

Цветелина Кънева, юристът на дирекцията „Източнобеломорски район“ и общински съветници от общините Пловдив и „Марица“ са предадени на Спецсъда

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу 4 лица за участие в организирана престъпна група за искане и получаване на подкупи и за длъжностни престъпления (чл. 282, чл. 301 и чл. 304б от НК).

На съд са предадени бившата директорка на Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ (БДИБР) Цветелина Кънева, която беше зрелищно арестувана през февруари миналата година, юрисконсулт в дирекцията и двама съветници от общините Пловдив и „Марица“. Те са обвинени за това, че от май 2018 г. до 28.02.2020 г., използвайки служебното си положение, получили неправомерни доходи от неизрядни бизнесмени в региона (производители на водоплаващи птици), възползвайки се от разрешителния и санкционен режим.

Вижте как арестуваха шефката на Басейнова дирекция в Пловдив (СНИМКИ И ВИДЕО)

За целта обвинените за участие в групата общински съветници учредили през 2017 г. дружество, регистрирано на подставено лице, което да изготвя хидрогеоложки проекти и документи за узаконяване на сондажи и водовземания. Към услугите на това дружество трябвало да бъдат насочвани предприемачите от региона – след целенасочени проверки на БДИБР в техните птицеферми и под заплахата от санкции за допуснати от тях нарушения.

Шефката на басейнова дирекция арестувана за длъжностно престъпление

След създаването на дружеството двамата общински съветници предприели действия за внедряване на техни хора в администрацията на Басейнова дирекция. Първоначално поискали от тогавашния директор на дирекцията да се отчита пред тях с 10 000 лв. месечно. След категоричния му отказ, го злепоставили пред министъра на околната среда и водите и той бил уволнен. Впоследствие, използвайки контактите си, наложили на негово място да бъде назначен като директор обвиненият по-късно за участие в престъпната група.

Обвиниха шефката на „Басейнова дирекция“ в безстопанственост

Новото ръководство на БДИБР назначило проверка на 30 ферми за водоплаващи птици в региона, която установила в много от тях използване на неузаконени водоизточници. Част собствениците били насочвани за решаване на проблема към дружеството на престъпната група, където от тях било искано да платят 5000 лв. горница за узаконяването. Други били уговаряни да платят еднократна „такса спокойствие“ в същия размер, за да продължат да работят безпрепятствено. По отношение на дружествата, които склонили да платят, проверките били незабавно прекратявани.

Нова блокада пред „Басейнова дирекция“, отведоха за разпит бивш шеф на РИОСВ

Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи разпоредително заседание по делото.

Спецпрокуратурата обвини шефката и юриста на Басейнова дирекция и общински съветник

Подобни статии

Top