Бившата шефка на болницата в Раднево остава зад решетките

Съдиите не приеха довода, че тя е епидемиолог и може да се включи в борбата с коронавируса

Апелативен съд в Пловдив остави зад решетките бившата шефка на болницата в Раднево д-р Мая Узунова. Тя е обвиняема в качеството си на управител на МБАЛ „Д-р Димитър Чакмаков – Раднево“ ЕООД. Лекарката днес не се яви в съдебната зала. От нейно име адвокатът й внесе молба-декларация, че тя не желае да идва в съда.

Съдът прецени, че с оглед движението на делото между инстанциите, не е разколебано обоснованото предположение за авторство на вменените на обвиняемата  престъпления. Пловдивските апелативни съдии не приеха като ново обстоятелство, доводът на защитата, че д-р Узунова, която е епидемиолог, би могла да се включи в лечението на болни с коронавирус. Според магистратите, без да се подценява квалификацията на обвиняемата, тя няма практически опит като инфекционист. Според експертната преценка обгрижването на болните изисква мултидисциплинарни екипи.

Бившата болнична шефка остава поне още за месец зад решетките

Апелативният съд посочи, че напълно законосъобразно Старозагорският окръжен съд е определил едномесечен срок, в който ново искане от д-р Узунова за промяна на мярката й за неотклонение е недопустимо, освен при влошаване на здравословното й състояние.

Д-р Мая Узунова е обвинена в присвояване на пари в периода от месец април 2018 г.  до месец декември 2019 г. в град Раднево, в условията на продължавано престъпление, като извършител, в качеството си на длъжностно лице – управител на МБАЛ“Доктор Димитър Чакмаков – Раднево“ЕООД, в съучастие с главната счетоводителка и специалиста  човешки ресурси и ТРЗ в същото лечебно заведение, както и с шофьора на болницата. Обвинението е, че е присвоила чужди пари – собственост на МБАЛ ”Д-р Димитър Чакмаков – Раднево“ ЕООД в размер на 83 862 лева, представляващи парични суми по граждански договори с различни лица, връчени в това й качество и поверени й да ги пази и управлява, като присвоеното е в големи размери.

Със същото постановление бившата шефка на болницата е обвинена и в безстопанственост – за това, че не е положила достатъчно грижи за ръководенето, управлението, запазването на повереното й имущество и за възложената й работа, в качеството й на управител на болницата и от това са последвали значителни щети за търговското дружество в размер на 361 744 лева, представляващи обща сума на изплатени допълнителни възнаграждения и допълнително материално стимулиране на нея и съучастниците й.

За посочените обвинения най-тежкото наказание, което предвижда законът, е  „лишаване от свобода“ от 3 до 15 години.

Определението е окончателно.

Подобни статии

Top