Бившето ръководство на ВМЗ „Сопот” отговори на обвиненията на министър Стоянов - DC news

Бившето ръководство на ВМЗ „Сопот” отговори на обвиненията на министър Стоянов

Драстични кадри от санитарните помещения показа досегашният управляващ екип

Две „ръководства” на ВМЗ-Сопот – старото и новото – спореха за вниманието на медиите. Това се случи по време на пресконференция този следобед, обявена от сутринта на територията на предприятието.

Никола Стоянов: ВМЗ-Сопот умишлено се води към фалит

От едната страна в заседателната зала на оръжейницата бяха бившият директор на оръженицата Иван Стоенчев, върнат от ДКК вчера за изпълнителен директор, заедно с неговия адвокат. От друга остана – досегашното ръководство.

„Бях председател до вчера”, каза Мариян Йовчев, председател на съвета на директорите на ВМЗ-Сопот досега и започна речта си, в която прочете цифри за финансовото и производтсвеното състояние на дружеството. ”След конфликта в Украйна започна да се купува всичко в предприятието. 238 млн. лева е реализираната продукция”, посочи Йовчев. По думите му с над 420 млн. лева е актуализираната програма на оръжейницата. И „всичко още топло се предава на клиентите”, допълни той. В заключение обяви: „В стабилно състояние сме – материално и производствено” и призова Иван Стоенчев да продължи програмата за подобряване условията на труд.

Досегашният изпълнителен директор на ВМЗ-Сопот Иван Иванов продължи отчета в завода, като подчерта, че договорите и всички документи са налични и се съхраняват, макар че: „За два и половина месеца научих едно нещо – че нашият бизнес не обича шумотевица и блясък на прожекторите”.

На обвиненията от ДКК за множество назначения в предприятието Иванов отговори с цифри: направил е 222 назначения, от които 7 души са в административния персонал на ръководството, 12 – в производството и 190 работници. Има и 13 стажанти.

Той прожектира и драстични кадри от санитарните помещения в завода. В тях се виждат бани с перденца вместо врати, тоалетни с олюпена мазилка, по няколко сантиметра мухъл в столовата.

„Когато влязох за първи път в цеховете – помислих си, че съм попаднал в 19 век“, добави Иван Иванов. Сега заводът е изчистен, условията са подобрени, на работниците от опасното производство се дава мляко и има строителна програма, посочи той. По нея той изрази надежда до септември да се поправят течащите покриви в цеховете.

„Старото“ ръководство е едва на два месеца. „Това е малка част, която можем да изнесем“, заключиха представителите му.

Източник: NOVA
Снимка: DarikNews

Подобни статии

Top