Бившия кмет на "Северен" Ральо Ралев отива на съд за търговия с влияние - DC news

Бившия кмет на „Северен“ Ральо Ралев отива на съд за търговия с влияние

На подсъдимата скамейка сяда и негова служителка, а също собственик на фирма

Окръжна прокуратура – Пловдив предаде на съд за търговия с влияние бившия кмет на район „Северен“ в Пловдив Ральо Ралев, негова служителка и собственик на фирма. Прокуратурата е внесла обвинителен акт срещу 46-годишния Ралев, 50-годишната Даниела Вълова, бивш началник на отдел в район „Северен“, гр. Пловдив, и бившия тв бос от Карлово Иван Делевски, на 58 г., собственик на частна фирма.

Ралев е предаден на съд за това, че в периода от края на декември 2018 г. до 30.05.2019  г. в гр. Пловдив, като извършител, в съучастие с Вълова и Делевски, двамата като помагачи, е поискал сумата от 60 000 лева и е приел същата сума – чрез фактическото й предаване на Делевски, за да упражни влияние върху длъжностно лице – главен  архитект на район „Северен“, гр. Пловдив,  във връзка с правомощията му за одобряване на идеен инвестиционен проект за изграждане на жилищна сграда в район „Северен“.

Даниела Вълова е предадена на съд за това, че през декември 2018 г. в съучастие като помагач на Ралев умишлено е улеснила извършването на търговия с влияние от страна на Ралев, като е уточнила размера на исканата от него сума, за да може той да разпореди на главния архитект на  район „Северен“ да одобри внесения за разглеждане идеен инвестиционен проект.

Иван Делевски е предаден на съд за това, че в периода от края на декември 2018 г. до 30.05.2019  г. в гр. Пловдив, в съучастие като помагач на Ральо Ралев, умишлено е улеснил извършването на престъплението от страна на последния. Делевски е взел участие в уговаряне на подробностите по приемането на поисканата сума от 60 000 лева, за да упражни влияние Ралев върху главния архитект на район „Северен“ за одобрение на внесения за разглеждане идеен инвестиционен проект.

През горепосочения период Ральо Ралев бил кмет на район „Северен“, община Пловдив, Вълова е оглавявала отдела за инвестиционни проекти, а Делевски бил собственик на частна фирма, която се занимавала и с  изграждане на сглобяеми къщи. Тримата обвиняеми се познавали от години.

През месец март 2018 г. инвеститорът Здравко Ангелов сключил договор със собственици на имот в район „Северен“ за строителство на жилищна кооперация срещу обезщетение. Той внесъл в кметство района проектна документация за строеж на жилищна сграда за одобрение. По закон само главният архитект в район „Северен“, след проверка на документацията, давал разрешение за изграждане и строеж. Преди внасяне на документите за одобрение, чрез фирма за строителен надзор, представлявана от М.А., била направена консултация с архитекти, за съответствие на проектната документация със законовите изисквания. Вместо очаквано одобрение на проекта, за същия бил получен отказ и бил върнат за отстраняване на няколко забележки, след което отново бил внесен за разглеждане в кметството. Последвала консултация от инвеститора с архитекти и той получил уверение, че проектът му ще бъде одобрен, но това не се случило. Инвеститорът разбрал, че проектът му е бил изискан от кмета Ралев и се намирал в кабинета му, поради което си записал час за среща с него.

На срещата му било обяснено, че ще получи одобрение на внесения идеен проект, едва след като и кметът разреши това. По-късно инвеститорът се свързал отново за консултация със собственичката на фирмата за строителен надзор, както и с друг архитект, които впоследствие му уредили срещи съответно с Вълова и Делевски. По време на разговорите с тях инвеститорът разбрал, че Даниела Вълова е „калкулирала“, че ако построи сградата щял да спечели сума в значителен размер – около 300 000 евро, като 10% от тях  – 30 000 евро или 60 000 лева, трябвало да бъде предадена на кмета Ральо Ралев, за да даде своето одобрение за проекта.  Уговорката била парите да бъдат предадени на Иван Делевски, който щял да ги даде на Ралев, за да разпореди на главния архитект при район „Северен“ да одобри внесения идеен инвестиционен проект.

На 30 май 2019 г. на бензиностанция в гр. Пловдив, инвеститорът предал парите – сумата от 60 000 лева, поставени в червена хартиена торба, на Делевски, който бил задържан от служителите на МВР. Парите са били иззети като веществени доказателства. По делото са разпитани множество свидетели, изготвени експертизи и др.

Предстои Окръжен съд – Пловдив да насрочи заседание по делото.

Подобни статии

Top