Бившият дом „Рада Киркович“ става дневен център за деца от аутистичния спектър (СНИМКИ)

Първа копка на преустройството бе направена днес

Община Пловдив започва да строи нов дневен център за рехабилитация и интеграция на деца с разстройство в аутистичния спектър. Първата копка днес направиха заместник-кметът Георги Титюков и директор дирекция „Социална политика“ Веселина Ботева. Сградата ще бъде напълно нова и е финансирана изцяло от бюджета на Община Пловдив. Капацитетът на центъра е 25 деца, но с възможност за почасови терапии на близо 40 младежи месечно.

 „Пловдив е единствения град извън столицата, в който има специално създаден център за деца разстройство в аутистичния спектър. В момента той работи в сградата на бившия ДКЦ 6, на ул. „Любен Каравелов“ и съществува от 5 години“, посочи Георги Титюков.

Според проекта сградата ще разполага с всички необходими помещения, за да се осигурява  специализирана подкрепа и рехабилитация. 425 000 лева ще струва строителството, а 25 000 лева са заделени за оборудване и обзавеждане.

Новият център ще бъде построен в непосредствена близост до сградата на първото българско сиропиталище, построено веднага след Освобождението на България през 1878 г. с дарени средства на Олга Скобелева.

1 2

Подобни статии

Top