Бившият полицай Ерелийски поиска предсрочно освобождаване, съдът му отказа

Бившето ченге остава зад решетките

Пловдивският окръжен съд остави без уважение молбата за условно предсрочно освобождаване на бившия полицай Никола Ерелийки, който излежава двегодишна присъда за причинена от него тежка катастрофа, при която загина таксиметров шофьор.

В момента  той изтърпява наказание лишаване от свобода в размер на две години, при първоначален общ режим,  наложено му с влязла в законна сила на 22 март 2011 г. Присъдата е постановена от Окръжен съд – Пловдив  за това, че на 30 август 2009 г. в гр. Пловдив, при управление на автомобила си, е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смъртта на едно лице, като деянието е извършено в пияно състояние, с концентрация на алкохол в кръвта – 1,59 промила.

Присъдата, с която е осъден Ерелийски, е влязла в законна сила на 22 март 2011 г.

Наложеното наказание лишаване от свобода не е било приведено в изпълнение поради това, че се е отклонил от правосъдие на територията на република България и е заминал за Обединено Кралство Великобритания и Северна Ирландия. След задържането му въз основа на издадена Европейска заповед за арест на Окръжна прокуратура Пловдив, съдебните власти в Обединеното Кралство са разрешили предаването му на българските съдебни власти, което е станало близо седем години след влизане на присъдата в законна сила – на 28 септември 2018 г. Бившият полицай е постъпил в Затвора – Пловдив на 1 октомври 2018 г., като впоследствие е преведен в Затворническото общежитие  „Смолян“.

Полицаят Ерелийски ще лежи присъдата си, обмисля да обжалва в Страсбург (СНИМКИ И ВИДЕО)

Към датата на влизането в сила на съдебния акт неизтърпеният остатък от наложеното наказание е в размер на шест месеца и един ден.

Според съда Ерелийски не се е поправил

Пловдивският окръжен съд прецени, че не е обективирано в пълен обем съдържанието на понятието „поправяне“ в поведението на Н. Е., по чиято молба е инициирано производството за условно предсрочно освобождаване. За подобен извод може да се говори, когато осъденият с трайното си поведение е показал,че се е поправил и превъзпитал и е осъзнал престъпния характер на деянието си.

1 2

Подобни статии

Top